Кина: Граѓаните можат да останат во изолација дома

Сподели со своите пријатели

Кинеските национални здравствени власти во средата соопштија дека асимптоматските случаи на Ковид-19 и луѓето со благи симптоми можат да останат во изолација дома, што е најсилниот знак досега дека Кина го подготвува своето население да живее со болеста.

Loading...

Повеќето случаи на инфекција со коронавирус се асимптоматски или благи и не бараат посебен третман, се вели во соопштението на Националната здравствена комисија.

„Асимптоматските и полесните случаи можат да се изолираат дома со засилен лекарски надзор, а доколку состојбата им се влоши, навремено да бидат префрлени на лекување во одредени болници“, соопштија од НХЦ.

Речиси три години, Кина сметаше дека Ковид-19 е опасна болест на исто ниво со чумата и колерата, но од минатата недела, највисоките функционери признаа дека способноста на вирусот да предизвикува болест е намалена, а некои кинески експерти сугерираат дека е не е посмртоносен од сезонскиот грип.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сијрото: Брисел мора да ја заврши домашната задача за да обезбеди енергетска безбедност

Промената на протоколот за карантин е одраз на адаптација на мерките за превенција и контрола во согласност со карактеристиките на вирусните мутации, соопшти НХЦ.

Домашната изолација за заразените означува значајна промена на правилата.Порано во годината, цели заедници беа затворени, понекогаш и со недели, откако беше пронајден само еден позитивен случај.

Минатиот месец, според новите и помалку строги правила за карантин, затворени беа само погодените згради.

Областите со висок ризик треба да бидат прецизно дефинирани по зграда, единица, под и домаќинство и не треба произволно да се прошируваат на цели станбени комплекси и заедници, велат од НХЦ.

Loading...

Здравствените власти ги повикаа локалните власти „одлучно да ги коригираат поедноставените, униформни мерки за сите и да додадат дополнителни мерки“ за спречување на Ковид и да го отфрлат и надминат „формализмот и бирократијата“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Папата ја завршува посетата на Конго и оди во Јужен Судан

НХЦ наведе вкупно 10 нови упатства кои ги следат 20-те мерки објавени на 11 ноември за „оптимизација“ на протоколите за превенција и контрола на Ковид.

Последната верзија на протоколот – објавена на крајот на јуни – се засноваше на спречување на увоз на инфекции од странство додека „динамично“ се намалуваат случаите на инфекција на нула како и кога ќе се појават.

И покрај тоа што NHC не спомна пристап за нулта толеранција кон Ковид во средата, тој рече дека последното издание на протоколот за контрола на епидемијата треба да се следи додека се имплементираат најновите мерки и упатства.