Киев вели дека Телеграм ги блокирал каналите на украинските разузнавачки служби

Сподели со своите пријатели

Главната управа за разузнавање на Министерството за одбрана на Украина (ХУР) соопшти дека платформата за пораки Телеграм блокирала голем број официјални ботови, вклучително и чет-бот на украинската разузнавачка служба.

Loading...

„Ботовите“ се софтверски апликации програмирани да извршуваат специфични задачи, додека „четботите“, на нивното најосновно ниво, се програми дизајнирани да имитираат разговори што се одвиваат меѓу луѓето преку текстуална или гласовна интеракција.

„Денес, менаџментот на платформата Телеграм неоправдано блокираше голем број официјални ботови кои се противат на руската воена агресија врз Украина, вклучително и главниот разузнавачки бот“, објави ХУР на Телеграм рано на 29 април.

ХУР додаде дека тоа е спротивно на „правилата“ и јавните изјави“ на менаџментот на Telegram.

„И покрај блокирањето на нашиот бот, вашите лични податоци се безбедни“, рече HUR.

Во врска со ова, немаше итна реакција од Телеграм.