Казниле илјадници возачи по грешка: Го смениле ограничувањето на брзината, но…

Сподели со своите пријатели

Сопствениците на возила кои добиле парична казна последователно ќе добијат уште едно писмо со известување за откажувањето на постапката.

Loading...

Жерс е меѓу четириесетте француски департмани кои го зголемија ограничувањето на брзината на дел од нивните автопатишта на 90 km/h. Ова се однесува на приближно 350 километри патишта во Герс од 1 јуни 2022 година, вклучувајќи ја и делницата RD928 помеѓу општините Соломијак и Мовзен.

Од 26 јуни на овој дел од патот има мобилен радар, но уредот е калибриран до старата граница од 80 km/h. Поради ова, многу возачи се казнети поради пребрзо возење, иако ја почитувале границата од 90 км/ч, пишува Ревијахак.

Во периодот од 26 до 28 јули сите возачи кои возеле побрзо од 80 км/ч се казнети. Имаше илјадници што не возеле побрзо од 90 км/ч и добија казна.

Веднаш штом дознале за проблемот, надлежните го известиле Центарот за автоматско следење на прекршоци во сообраќајот (CACIR).

Така, сопствениците на возила кои добиле парична казна последователно ќе добијат уште едно писмо со известување за откажување на постапката.