Кавгите меѓу браќата и сестрите можат да бидат позитивна работа

Сподели со своите пријатели

Ривалството помеѓу браќата и сестрите е реално. Без разлика дали станува збор за борба за дополнително парче чоколадо или облека, ривалството помеѓу браќата и сестрите е нешто што се случува во секое семејство со повеќе деца.

Loading...

Сепак, расправиите меѓу браќата и сестрите всушност можат да бидат позитивна работа, објаснуваат научниците.

 

boy in black t-shirt hugging girl in red and white polka dot dress

 

Имено, студијата спроведена од истражувачи од Универзитетот во Кембриџ вели дека расправиите со браќата и сестрите во детството всушност помагаат во емоционалниот и менталниот раст, пренесува India Times.

Студијата наречена Toddlers Up набљудувала вкупно 140 деца, а она што тие го заклучиле е дека браќата и сестрите имаат големо влијание еден врз друг.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Знаци кои укажуваат дека вашето куче е осамено

Всушност, борбата со браќата и сестрите кога сме помлади помага да ги развиеме нашите социјални вештини.

Loading...

Како што објаснуваат авторите на студијата, кога браќата и сестрите се расправаат, начинот на кој ги обликуваат своите аргументи игра важна улога во подобрувањето на менталното здравје и непречениот развој.

 

 

Повеќето од браќата и сестрите се обидуваат вербално да ја решат расправијата и тоа им дава можност да ги совладаат своите ментални способности, но и знаењето.

Тоа значи дека овие борби всушност им помагаат на децата да прераснат во паметни и одговорни луѓе.

Меѓутоа, ако ривалството помеѓу браќата и сестрите се прошири од детството до зрелоста и не исчезне, експертите предупредуваат дека тоа сепак не е добро за емоционален раст.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бил Гејтс е загрижен дека ќе ја изгуби работата поради вештачката интелигенција