Караванот за одржување ниска преваленца на ХИВ денеска на градскиот плоштад (фото+видео)

Сподели со своите пријатели

Проектот за Одржување ниска превалцена на ХИВ во Република Македонија денеска е меѓу граѓаните на Куманово со хепенинг на градскиот плоштад.

Loading...

Караванот е во организација на НВО „Интер“ од Гевгелија и „Плус“ од Куманово, а денес ќе разговараат со кумановци за намалување на заболените од ХИВ односно превенција од ХИВ и туберкулоза, како и совети за штетноста од употребата на опојни дроги.

Ова веќе трае од 2007 година во Куманово и работиме на програма од штети на употреба од дрога и преваленца од ХИВ – изјави Наташа Трајковска, претседател на НВО „Плус“ од Куманово.

Претседателката на НВО „Интер“ од Гостивар вели дека досега се опфатени 12 градови низ целата држава, а проектот ќе продолжи да се спроведува и понатаму.

Работиме во сите општини каде се имплементираат програмите за одржување на ниска преваленца од сида ис танува зборе за четири града- изјави Наумчевска.

Проектот е подржан и од општина Куманово, а невладините на градскиот плоштад делеа брошури за информирање на граѓаните, а настанот опфаќа и музички хепенинг кој ќе трае до 21 часот на кој ќе настапат локални бендови и диџеи од Куманово.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.