Карактеристиките што луѓето ги сметаат за привлечни се менуваат со возраста

Сподели со своите пријатели

Додека луѓето се запознаваат и одат на состаноци, едно од најважните прашања е што сметаат мажите и жените сексуално привлечно?

Loading...

Во една нова студија, истражувачите се обиделе да го откријат токму тоа, и излегува дека постои одредена нијанса помеѓу приоритетите на жените и мажите, но исто така и дека тие се менуваат со возраста, според MindBodyGreen.

Тим истражувачи од Универзитетот за технологија во Квинсленд во Австралија сакале да разгледаат што точно мажите и жените сметаат за привлечно за своите партнери со стареењето.

 

 

Сексуалната привлечност влијае на сè, од врски до секс на индивидуално ниво, но исто така широко влијае на работи како што се родовите норми и политиката.

Така, за нивното истражување, тие испитале над 7.000 Австралијци на сложени места, на возраст од 18 до 65 години. На учесниците им биле дадени девет специфични особини поделени во три категории што треба да се оценат врз основа на важноста, на скала од 0 до 100.

Loading...

Категоријата „естетика“ вклучувала возраст, привлечност и фигура. Категоријата „ресурси“ вклучувала интелигенција, образование и приход. И категоријата „личност“ вклучувала доверба, отвореност и емоционална поврзаност.

 

 

По анализата на резултатите, тимот открил дека мажите и жените всушност имаат релативно слични приоритети. Двајцата ја сметале личноста, како и физичката форма и привлечноста, за исклучително важни. И мажите и жените го оцениле приходот помалку важен.

Интелигенцијата, довербата, возраста, образованието, приходот и емоционалната врска им се чинеле на жените малку поважни од мажите. Од друга страна, мажите ја оцениле привлечноста и физичката форма како поважни од она што го пријавиле жените.

Колку и да се разликуваат резултатите, се чини дека нашите приоритети се менуваат како што старееме. Мажите и придавале поголема важност на естетиката отколку жените, но имало помалку разлики меѓу постарите учесници.

 

Loading...

 

Покрај тоа, помладите жени ги оцениле особините како поважни, но меѓу постарите учесници, и мажите и жените ја оценувале личноста порамномерно.

Ако можеме да добиеме нешто од ова, физичката привлечност може да биде важна во текот на нашите животи, но колку повеќе старееме, толку повеќе нашата личност ќе биде вистински тест за нашата привлечност.