Канада покренува тужба против Фејсбук

Сподели со своите пријатели

Скандалот со протекување на податоци од корисниците на Фејсбук, како и скандалот со неовластеноттто слееедење на корисниците од страна на компанијата Кембриџ Аналитика, конечно го добиваат својот исход.

Loading...

ЕУ ја казни најпопуларната социјална мрежа за кршење на правата на корисниците, а сега и Канада сака судовите да се позанимаваат со Фејсбук.

Комесарот за стопанство на Канада, Даниел Тереин, изјавил дека Фејсбук практично нема никаков механизам за заштита на приватнсота на корисниците, па затоа произлегол и скандалот со Кембриџ Аналитика.

Канафа официјално го предупреди Фејсбук неколку пати дека ги крши правилата на корисниците, а сега државата ќе поднесе неколку тужби против социјалната мрежа.

За тоа време, Фејсбук има проблемо и во „својот двор“. Федералната комисија за  трговија на САД се подготвува да ја казни компанијата со рекордни три милијарди долари поради разни пропусти, злоупотреби и монополско однесување.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *