Калифорнија прогласи вонредна состојба

Сподели со своите пријатели

Гевин Њусом, гувернерот на американската сојузна држава Калифорнија, прогласи вонредна состојба поради наближувањето на силна бура.

Loading...

Њусом објави дека е воведена мобилизација на ресурси со цел да се одговори на претстојното невреме што е можно поподготвено и да се заштитат луѓето и имотот.

„Оваа вонредна состојба ќе и овозможи на државата да реагира брзо како што се приближува бурата и да ги поддржи локалните власти“, рече гувернерот Њусом.

Во согласност со вонредната состојба, од граѓаните е побарано да не патуваат несуштински.

Од жителите беше побарано три дена да обезбедат храна и вода, а замрзнувачите и фрижидерите да ги вклучуваат само кога е потребно.

Во Калифорнија во последните неколку дена врне силен дожд и снег.

 

Loading...