Какви биле претпоставките пред 50 години за тоа како ќе изгледа Југославија во 2000та година?

Сподели со своите пријатели

За многумина, Југославија се чинеше како земја од бајките, особено на оние што денес се сеќаваат со носталгија на поранешната држава. Експертите од тогашната СФРЈ дадоа свои мислења во раните 1970-ти за тоа како ќе живееме после 2000 година.

Loading...

До кој степен тие биле во право, и колку далеку нивните идеи биле премногу футуристички, прочитајте во текстот преведен од „Југопапир“.

Ќе живееме 150 години, Сахара ќе изгледа како цветна градина, ќе можеме да го промениме полот, да всадуваме вештачки супстанции во мозокот… Вака треба да изгледа светот во 2000 година, како што е замислен од Југословените во 1969 година.

Најголемата опасност за САД некогаш пристигнувала од Југославија

Уште поинтересно од тоа е како граѓаните на тогашната СФРЈ ја предвидувале својата земја на прагот на 21 век – просперитетна, по шведски стандард во кој би живееле 30 милиони луѓе.

Она што во тоа време не им паднало на памет на Југословенците е дека во 2000 година нивната земја нема да постои.

Со ова, во далечната 1969 година, се занимавала домашната ТВ-емисија „Видик“, во која, меѓу другото, како Југославија и светот ќе изгледаат на крајот на 20 век.

Што порачуваше ТИТО на секој ученик во Југославија? (фото)

Loading...

Мозок поврзан со компјутерот

– Не е исклучен, иако до крајот на овој век е малку веројатен и директен пристап до човечка меморија, , зголемување на човечкиот интелектуален капацитет со директно поврзување на човечкиот мозок со електронските компјутери, сето тоа со видливо подмладување или продолжување на човечкиот живот на 150 години – меѓу другото можело да се слушне во емисијата.

Една приказна во „Видици“ била особено интересна – „Југославија во 2000 година“, подготвена од уредникот на „Борба“, Стане Станиќ, а текстот подготвен за таа емисија зборувал за иднината на Југословените.

– Ние, Југословените, како да сме се качиле на некоја ракета која не носи во иднината. Кога треба да ги стигнеме оние кои се пред нас? – беше едно од прашањата.

Мистеријата за смртта на ТИТО: Цела Југославија во тага, но тој не починал на 4 мај?

Шведски стандард и 30 милиони жители

Истражувачот Света Стајиќ, заснован на трендовите 1962-1967 година предвидел дека во 1985 година Југославија ќе биде на ниво на тогашна Франција.

Според буџетот на економистот Милош Синџиќ, во 2000 година СФРЈ би остварувала 2.520 американски долари по глава на жител, поточно, таа би била во групата високоиндустриски земји.

Loading...

– Тогаш ќе го достигнеме нивото на стандардот што го имала Шведска во 1965 година, што денес е една од најбогатите земји во светот. За триесет години, Југославија ќе има десет милиони повеќе жители отколку што е денес, околу 30 милиони – било едно од предвидувањата.

Чудесни светлосни зраци

Во меѓувреме, светот ќе се промени. Така, 70 проценти од производите со кои се служиме денес ќе бидат заменети со нови производи до 2000 година. Веќе се најавени сто нови откритија кои ќе го трансформираат сегашниот начин на живот во наредните триесет години.

Како ќе изгледаше Југославија доколку се оствареше планот на Тито?

Чудесни светлосни зраци – ласерите, дефинитивно ќе влезат во сите области на животот и ќе создадат нови телекомуникации.

Фустани од хартија, ќе живееме 150 години

– Иднината ќе биде обележана со нови материјали, отпорни на висока температура, супер отпорни ткаенини. Жените ќе купуваат фустани за еден ден, за едно претпладне, поконзервативни мажи и за една деценија, ако сакаат, иако сите од хартија. Не е исклучено, иако до крајот на овој век директен пристап до човечка меморија е помалку веројатно, а зајакнувањето на човечкиот интелектуален капацитет со директно поврзување на човечкиот мозок со електронските компјутери, сето тоа со видливо подмладување или продолжување на човечкиот живот на 150 години – меѓу другото можело да се слушне во оваа емисија.

Loading...
Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay

Биолошка и хемиска контрола на карактерот

Исто така, објаснето е дека за да живеат по 150 години, луѓето ќе применат хемиска и биолошка контрола на карактерот и интелектуалните процеси. Покрај тоа, футуролозите предвидувале дека ќе биде можно во последните три децении на 20 век вештачки да се создаде интелигенција, вештачки да растат нови органи и екстремитети или да се запрат нивните витални функции за неколку години или дури со векови.

– Ќе биде можно да се стекне со потребното знаење преку хемиски и механички методи за подобрување на меморијата и процесите на учење, како и да се подобри човечката способност за интелектуална анализа. За да се постигне ова, ќе се применат нови техники за зачувување и стекнување на различните нови телесни способности потребни за се покомплексен живот во иднина – се очекувало пред половина век.

45% од Македонците „тагуваат“ по Југославија

Средства за контрола на умот

Loading...

Исто така, се предвидуваше дека ќе има нови, побезбедни средства за контрола на заморот, техники на релаксација, за потикнување на виталноста, стимули за духовна работа и засилување на интелектуалноста, јачина на перцепција, имагинација и други психички способности.

– Новиот изглед на лицето, новиот пол, тен или боја на кожа ќе биде многу полесен отколку што е денес, а медицинската нега ќе биде многу квалитетна во неразвиените земји. Ќе има повеќе светлинаод некоја вештачката Месечина и други методи за осветлување на големи области – тоа била една од футуристичките идеи.

Како изгледаа безгрижните летувања во поранешна Југославија? (галерија)

„Кино во кревет и веројатно во боја“

Футуролозите предвидувале дека ќе биде можен стимулиран, унапреден предвиден и програмиран сон, т.н. кино во креветот и тоа веројатно во боја.

Loading...

– Автоматските продавници и стоковните куќи исто така ќе нè снабдуваат со синтетичка храна и пијалоци полни со протеини, ензими, витамини.

Атмосферата ќе биде под постојана контрола заради зголемените количини на штетни гасови и зголемената радиоактивност. Ќе се пронајдат начини за инјектирање кислород и разни агенси во атмосферата за да се обезбеди најсоодветен воздух и температура за шест милијарди бели дробови низ целиот свет – било уште едно од предвидувањата.

Погледнете ги подземните војнички бункери на Југославија (фото)

Бесплатна електрична енергија

Сахара и другите пустини ќе се претворат во цветни градини, електричната енергија и другите форми на енергија ќе бидат скоро бесплатни. Футуролозите најавуваат како можност – корекција на Сончевиот систем! Ништо  помалку!

Loading...

Меѓу десетте, како што тоа го нарекуваат футуролозите, далекусежни можности – доаѓаат и човечкиот век продолжен не само за 150 години, туку и до бесмртноста!

– За научниците, сепак, ова не изгледа дека е доволно. Тие овозможуваат можност за корекција на човечките видови преку други видови и создавање нов човек од пари, човек со нови квалитети и форми, потомок на денешните хомо сапиенс – се зборувало во емисијата „Југославија во 2000 година“ и од 1969 година, пренесува „Југопапир“.


Leave a Reply