Како започнала и каков бил крајот на пандемијата на шпанска треска?

Сподели со своите пријатели

Пандемијата на шпанска треска од 1918 година, најсмртоносна во историјата, заразила околу 500 милиони луѓе ширум светот – околу една третина од популацијата на планетата – и убила околу 20 до 50 милиони жртви.

Loading...

Грипот од 1918 година првпат бил забележан во Европа, САД и делови од Азија пред брзо да се рашири низ целиот свет.

 

 

Во тоа време, немало ефикасни лекови или вакцини за лекување на овој вид убиец од грип. На граѓаните им било наредено да носат маски, а училиштата, театрите и бизнисите биле затворени и телата трупани во импровизирани мртовечници пред вирусот да го заврши својот смртоносен глобален марш.

Што е всушност треска?

Треска, или грип, е вирус кој го напаѓа респираторниот систем. Вирусот на грип е многу заразен: Кога заразено лице кашла, кива или зборува, се создаваат респираторни капки и се пренесуваат во воздухот, а потоа може да ги вдишат сите во близина.

Loading...

Дополнително, лицето кое ќе допре нешто со вирусот на него, а потоа ќе ја допре устата, очите или носот може да се зарази.

Епидемии на грип се случуваат секоја година и се разликуваат по тежината, делумно зависи од тоа каков вид на вирус се шири. (Вирусите на грип можат брзо да мутираат.)

 

 

Сезона на грип

Во САД, „сезоната на грип“ генерално тече од доцна есен до пролет. За една типична година, повеќе од 200.000 Американци се хоспитализирани поради компликации поврзани со грип, а во текот на изминатите три децении имало околу 3.000 до 49.000 смртни случаи поврзани со грип годишно, според Центрите за контрола и превенција на болести.

Малите деца, луѓето постари од 65 години, бремените жени и лицата со одредени медицински состојби, како што се астма, дијабетес или срцеви заболувања, се соочуваат со поголем ризик од компликации поврзани со грип, вклучувајќи пневмонија, инфекции на ушите и синусите и бронхитис.

Loading...

Пандемија на грип, како што е онаа во 1918 година, се појавува кога се појавува особено вирулентен вид на грип за кој има малку или воопшто нема имунитет и брзо се шири од личност до личност низ целиот свет.

 

 

Симптоми на шпанска треска

Првиот бран на пандемијата во 1918 година се случил во пролетта и бил генерално слаб. Болните, кои доживеале такви типични симптоми на грип, како треска, температура и замор, обично се опоравувале по неколку дена, а бројот на пријавени смртни случаи бил низок.

Сепак, вториот, многу заразен бран на грип се појавил во есента истата година. Жртвите починале за неколку часа или денови по развивањето на симптомите, кожата им се претворала во сина боја, а белите дробови им се полнеле со течност што предизвикало да се задушат.

За само една година, 1918 година, просечниот животен век во Америка опаднал за десетина години.

Loading...

 

 

Што го предизвикало шпанскиот грип?

Не се знае точно од каде потекнува конкретниот вид на грип што ја предизвикал пандемијата; сепак, грипот од 1918 година првпат бил забележан во Европа, Америка и областите на Азија пред да се прошири на скоро секој друг дел од планетата за неколку месеци.

И покрај фактот дека грипот од 1918 година не бил изолиран на едно место, тој станал познат низ целиот свет како шпански грип, бидејќи Шпанија била сериозно погодена од оваа болест и не била предмет на затемнување на воените вести што ги зафатија другите европски земји. (Дури и кралот на Шпанија, Алфонсо XIII, наводно се разболел од грип.)

Loading...

Еден необичен аспект на грипот од 1918 година бил што тој погодил многу претходно здрави, млади луѓе – група нормално отпорна на овој вид на заразни болести – вклучувајќи голем број на војници од Првата светска војна.

 

 

Всушност, повеќе американски војници загинале од грипот во 1918 година отколку што биле убиени во битка за време на војната. Четириесет проценти од американската морнарица била погодена од грип, додека 36 проценти од армијата се разболеле, а трупите што се движеле низ целиот свет со преполни бродови и возови помогнале во ширењето на вирусот убиец.

Loading...

Иако бројот на жртвите што се припишува на шпанскиот грип често се проценува на 20 милиони до 50 милиони жртви ширум светот, другите проценки достигнуваат дури 100 милиони жртви – околу 3 проценти од светската популација.

Точните бројки е невозможно да се знаат како резултат на недостаток на водење на медицински записи на многу места.

 

 

Loading...

Она што е познато, сепак, е дека неколку локации биле имуни на грип од 1918 година – во Америка, жртвите се движеле од жители на поголемите градови до оние на оддалечените заедници во Алјаска.

Дури и претседателот Вудроу Вилсон, наводно, се разболел од грип на почетокот на 1919 година додека преговарал за Версајскиот договор, со кој заврши Првата светска војна.

 

 

Зошто шпанскиот грип бил наречен шпански грип?

Loading...

Шпанскиот грип не потекнуваше од Шпанија, иако се појавија вести за тоа. За време на Првата светска војна, Шпанија беше неутрална земја со слободни медиуми кои го покриваа избувнувањето од самиот почеток, прво известувајќи за тоа во Мадрид кон крајот на мај 1918 година. Во меѓувреме, сојузничките земји и Централните сили имаа воени цензури кои прикриваа вести за грип за да се одржи високиот морал. Бидејќи шпанските извори на вести известуваа единствено за грипот, многумина веруваа дека тој потекнува од таму (Шпанците, пак, веруваа дека вирусот потекнува од Франција и го нарекоа „Француски грип“).

Од каде потекнува шпанскиот грип?

Научниците сè уште не знаат со сигурност од каде потекнува шпанскиот грип, иако теориите упатуваат на Франција, Кина, Велика Британија или САД, каде што првиот познат случај бил пријавен во Камп Фунстон во Форт Рајли, Канзас, на 11 март 1918 година.

 

Loading...

 

Некои веруваат дека заразените војници ја ширеле болеста во други воени логори низ целата земја, а потоа ја донеле во странство. Во март 1918 година, 84.000 американски војници се упатиле преку Атлантикот и биле следени од 118.000 повеќе следниот месец.

Борба против шпанскиот грип

Кога се појавил грипот во 1918 година, лекарите и научниците не биле сигурни што го предизвикало или како да се лекува. За разлика од денес, немало ефикасни вакцини или антивируси, лекови кои третираат грип.

Првата лиценцирана вакцина за грип се појавила во Америка во 40-тите години на минатиот век. До следната декада, производителите на вакцини рутински можеле да произведуваат вакцини што ќе помогнат во контролата и спречувањето на идните пандемии.

 

 

Комплицирана работа бил фактот дека Првата светска војна оставила делови од Америка со недостаток на лекари и други здравствени работници. И, од достапниот медицински персонал во САД, многумина сами се разболеле од грип.

Дополнително, болниците во некои области биле толку преоптоварени со пациенти со грип што училиштата, приватните домови и другите згради морале да се претворат во импровизирани болници, од кои во некои биле вработени и студенти по медицина.

Официјални лица во некои заедници вовеле карантин, им наредиле на граѓаните да носат маски и да ги затвораат јавните места, вклучително и училиштата, црквите и театрите.

 

 

На луѓето им било советувано да избегнуваат ракување и да останат во затворени простории, библиотеките запреле заеми за книги и биле донесени прописи за забрана за плукање.

Според „Њујорк тајмс“, за време на пандемијата, момчињата извидници во Њујорк се приближувале кон луѓето што ги виделе како плукаат на улица и им давале картички на кои пишувало: „Вие го кршите санитарниот законик“.

Loading...

Труење со аспирин и грипот

Без лек за грип, многу лекари препишувале лекови за кои сметале дека ќе ги ублажат симптомите – вклучително и аспирин, заштитен со знак на Баер во 1899 година – патент кој истекол во 1917 година, што значи дека новите компании биле во можност да го произведат лекот за време на шпанскиот грип.

 

 

Пред скокот на смртта припишан на шпанскиот грип во 1918 година, генералот на американскиот хирург, морнарицата и списанието на Американската медицинска асоцијација препорачале употреба на аспирин.

Медицинските професионалци ги советувале пациентите да земаат до 30 грама на ден, доза за која сега се знае дека е токсична. (Заради споредба, медицинскиот консензус денес е дека дозите над четири грама се небезбедни.)

Loading...

Симптомите на труење со аспирин вклучуваат хипервентилација и белодробен едем, или таложење на течност во белите дробови, и сега се верува дека многу од смртните случаи во октомври биле всушност предизвикани или забрзани од труење со аспирин.

 

 

Грипот предизвикал сериозни штети врз општеството

Грипот предизвикал огромен човечки данок, бришејќи цели семејства и оставајќи безброј вдовици и сираци. Претпријатијата за погреби биле преплавени, а телата биле натрупани. Многу луѓе морале да копаат гробови за членовите на нивното семејство.

Грипот бил штетен и за економијата. Во САД, бизнисите биле принудени да се затворат затоа што толку многу вработени биле болни. Основните услуги како што се испорака по пошта и собирање смет биле попречени поради работници погодени од грип.

Loading...

На некои места немало доволно земјоделски работници за да собираат земјоделски култури.

Дури и државните и локалните здравствени оддели биле затворени за деловни активности, попречувајќи ги напорите за ширење на грипот од 1918 година и да и дадат на јавноста одговори за тоа.

 

 

Како се обиделе градовите на САД да се справат со пандемијата на грип во 1918 година?

Разорниот втор бран на шпанскиот грип ги погодил американските брегови во летото 1918 година, бидејќи вратените војници заразени со оваа болест ја прошириле на општата популација – особено во густо преполните градови.

Без вакцина или одобрен план за лекување, им припаднало на локалните градоначалници и здрави службеници да импровизираат планови за заштита на безбедноста на своите граѓани. Со притисок да се покаже патриотски за време на војната и со цензуриран медиум што го минимизира ширењето на болеста, многумина донеле трагични одлуки.

Loading...

Одговорот на Филаделфија бил  премал, предоцна. Д-р Вилмер Крусен, директор на јавно здравје и добротворни организации за градот, инсистирал на тоа дека зголемените жртви не биле од „шпански грип“, туку само нормален грип.

 

 

Така, на 28 септември, градот отишол напред со парада за заем од слобода на која присуствувале десетици илјади филаделфијци, ширејќи ја болеста како пожар. За само 10 дена, над 1.000 Филаделфијци биле мртви, со уште 200.000 болни. Само тогаш градот ги затворил салоните и театрите. До март 1919 година, над 15.000 граѓани на Филаделфија ги загубиле своите животи.

Сент Луис, Мисури, бил поинаков: Училиштата и киносалите биле затворени, а јавните собири биле забранети. Следствено, највисоката стапка на смртност во Сент Луис била само една осмина од стапката на смртност во Филаделфија за време на врвот на пандемијата.

Граѓаните во Сан Франциско биле казнувани со по 5 долари – значителна сума во тоа време – доколку бидат фатени во јавноста без маски и обвинети за нарушување на мирот.

 

 

Loading...

Како завршила пандемијата на шпански грип?

До летото 1919 година, завршила пандемијата на грип, бидејќи оние што биле заразени или починале или развиле имунитет.

Скоро 90 години подоцна, во 2008 година, истражувачите објавија дека откриле што го направило грипот од 1918 година толку смртоносен: Група од три гени овозможила вирусот да ги ослаби бронхијалните цевки и белите дробови на жртвата и да го отвори патот за бактериска пневмонија.

Од 1918 година има неколку други пандемии на грип, иако ниту една не е толку смртоносна.

Во пандемија на грип од 1957 до 1958 година загинале околу 2 милиони луѓе ширум светот, вклучително и околу 70.000 луѓе во САД, а во пандемија од 1968 до 1969 година загинале приближно 1 милион луѓе, вклучувајќи околу 34.000 Американци.

 

 

Повеќе од 12.000 Американци загинале за време на пандемијата Х1Н1 (или „свински грип“), која се случи од 2009 до 2010 година.

Новата пандемија на коронавирусот од 2020 година се шири низ целиот свет и покрај фактот дека вакцини постојат, но не и доволно количество на производство, со што многу земји сѐ уште немаат набавено никакви дози за имунизација на своето население.

Loading...

Секоја од овие модерни пандемии предизвикува нов интерес и внимание на шпанскиот грип, или „заборавената пандемија“, таканаречена затоа што неговото ширење било засенето од смртоносноста на Првата светска војна и било покриено со затемнување на вестите и лошо водење евиденција и записи.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *