Како Тито го избегнал куршумот на Сталин?

Сподели со своите пријатели

Во посебно поглавје на тајниот документ по назив „Тито ги простува гревовите на Иван Крајачиќ Стево“ до детали е опишан настан кој требал да заврши со убиството на Тито.

Loading...

Сталин го ангажирал пријателот на Тито, иван Крајачиќ Стево, во мај 1948 година да го убие Јосип Броз Тито, но Крајачиќ во последен момент се откажал од идејата, открива тајниот документ објавен од страна на весникот „Блиц“.

Оваа тврдење забележано е во тајниот документ кој до редакцијата го доставил потомокот на еден од најблиските соработници на Тито, а кој по се судејќи е напишн од известувачот Јосип Копиниќ за биографот на Тито, Владимир Дедијер.

Крајачиќ, кој бил советски известувач, добил наредба од Сталин да го ликвидира Тито, затоа што тој ја одбил резолуцијата на Информбирото, што во Москва е третирано како големо предавство.

Тито имал информација дека Сталин дал налог Крајачиќ да го убие, но во тоа не можел да верува. Затоа во мај 1948 година отишол во Загреб и откако имал приватен ручек го замолил Стево да се повозат до Сомбор. Крајачиќ бил изненаден затоа што Тито лично сакал ад го вози. Тито застанал со автото и рекло „Изврши ја задачата“. Стево бил изненаден, со десната рака го извадил пиштолот, го ставил до грлото на Тито, а од другиот џеп на Тито му дал депеша која ја добил од Сталин за да го убие Тито – пишува во забелешката која се препишува на Јосип Копиниќ.

Мислењата на историчарите и публицистите околу овој настан се поделени затоа што нема материјални докази дека Крајачиќ го одбил налогот на Сталин. Многумина се кон толкувањето дека приказната ја измислил Кајачиќ во договор со советските известувачки служби за да го задржи авторитетот кај Тито.

Во архивата на НКВД постои документ за тоа дека Тито по бројни атенатати до Сталин испратил писмо во кое на советскиот водач му пишува:

Престани да испраќаѓ агенти да ме убијат. Ќе бидам принуден да испратам еден човек во Москва и нема да биде потребно да испратам друг.

Дури 30 пати е извршен обид да го убијат Тито.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.