Како растењето со емоционално незрели родители влијае врз децата?

Сподели со своите пријатели

Со оглед на тоа дека родителите сепак се само луѓе, сосема е разбирливо дека тие не се совршени и дека од време на време можат да грешат.

Loading...

Меѓутоа, проблемот настанува кога нивните постапки почнуваат да го трауматизираат детето и да остават длабоки последици за него.

Многу деца кои растат со емоционално незрели родители со години носат траума од детството, што се одразува на нивното однесување, особено на односите во зрелоста, пишува „Times of India“.

Експертите веруваат дека емоционално незрелите родители своето воспитување го засноваат на трауми што ги следат од нивното детство, честопати и самите биле злоупотребувани или запоставени кога биле деца.

Видови емоционално незрели родители и како да ги препознаете

Хеликоптер – родители

Популарно наречени хеликоптер родители, овие родители имаат тенденција да го контролираат секој дел од животот на своите деца, честопати барајќи од нив да бидат совршени и никогаш да не прават грешка.

Експертите објаснуваат дека ваквиот тип на родители тешко им ги простуваат грешките на децата и често поради нив изразуваат гнев или фрустрација.

Овој тип на родители е особено склон кон често казнување на децата, најчесто од разочарување бидејќи детето не направило нешто што се очекувало од него.

Децата кои пораснале со такви родители често стануваат возрасни кои се стремат кон перфекционизам.

Loading...

Често се многу успешни, но особено самокритични.

Тие, исто така, често имаат потреба од потврдување од други луѓе за да се чувствуваат ценети бидејќи така функционирале кога биле деца.

Родители кои не знаат како да ги контролираат своите емоции

Овие родители покажуваат многу драма и претерана реакција, дури и не се опуштаат од родителската работа.

Имаат и многу емоционални проблеми кога станува збор за нивниот однос со нивните деца.

Додека во еден момент можат да бидат исклучително приврзани, во друг момент изгледаат ладно и далечно.

Децата израснати во таква непредвидлива средина со недостаток на емоционална сигурност можат да станат возрасни кои се многу ранливи, анксиозни и депресивни.

Незаинтересирани родители

Таквите родители не се премногу возбудени за извршување на нивните родителски обврски.

Како резултат на тоа, тие често ги игнорираат своите деца, кои поради тоа може да се чувствуваат осамено.

Loading...

Тие можат да бидат незаинтересирани, а притоа целосно да ги игнорираат емоционалните потреби на децата.

Децата кои пораснале со ваков тип на емоционално незрели родители можат да станат луѓе кои имаат потешкотии да се поврзат со луѓе, а тоа е особено видливо во нивните партнерски односи.

Пасивни родители

Овој тип на родители можеби на прв поглед оставаат впечаток на опуштена личност, но всушност тие се многу невнимателни луѓе.

Недостатокот на грижа за добросостојбата на детето може да доведе до тоа детето да се чувствува запоставено или ранливо на проблеми кои лесно можеле да се спречат.

Растењето со такви несовесни или пасивни родители води до фактот дека децата на постара возраст често чувствуваат многу презир кон родителите, се чувствуваат лути и лошо, а често има и чувство на инфериорност.

Исто така, експертите предупредуваат дека таквите деца се поподложни на анксиозност, депресија и други слични дијагнози.