Како празничното украсување влијае на луѓето?

Сподели со своите пријатели

Не муртете им се на децата кога бараат елката да се украси што е можно побрзо, бидејќи тоа е добро и за вас.

Loading...

Кога од подрумот ќе изнесете кутии со новогодишни украси и започнете да ја украсувате елката, тоа ќе разбуди спомени од убави времиња и драги луѓе, сметаат експертите.

Американскиот психоаналитичар Стив Кекивен истакнува дека во свет полн со стрес, луѓето се врзуваат за работи што ги прават среќни, истовремено враќајќи ги во детството.

 

 

– Новогодишните украси нè потсетуваат на моментите што ги доживеавме како деца кога наоѓаме подароци под елката – вели американскиот експерт.

Овие магични емоции предизвикуваат смиреност и среќа во нас. Честопати Новата година и Божиќ се еден вид потсетување на драги луѓе кои можеби веќе не се со нас.

Loading...

Или елката нѐ поврзува со детството и времето кога сè уште верувавме во Дедо Мраз.

 

 

И не само што украсувањето на вашиот дом ќе го подобри расположението, туку и ќе ве приближи до соседите.

Студија објавена во професионално списание покажа дека луѓето кои ги красат своите прагови и дворови ги перцепираат луѓето како достапни и дружељубиви.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *