Како навистина изгледа кризата на средни години?

Сподели со своите пријатели

Кога речете криза на средни години, веднаш замислете на клишето: човек во доцните 40-ти или раните 50-ти години купува црвен спортски автомобил за да си докаже дека е сѐ уште млад, модерен и „кул“.

Loading...

Оваа слика ја создадовме најмногу благодарение на филмовите кои ни „сервираат“ вакви сцени.

Во животот, сепак, не е баш така.

Како психолошки феномен, „средовечната криза“ стана популарен термин откако новинарката Гејл Шехи го нарече Пасаж во 1984 година во нејзината книга: „Предвидливите возрасни кризи се дефинирани како анксиозност за идејата за смртност – во основа размислувајќи: „ дали е ова се што постои? „за цел живот“. Книгата на Шехи вели дека и мажите и жените неизбежно го доживеале овој период на криза, на возраст од 37 до 42 години.

Со текот на времето, дефиницијата значително се прошири, еволуираше и се промени, вклучително и пронајдокот на холивудската верзија „човек купува спортски автомобил, има афера“.

 

 

Loading...

Во денешно време, се води дебата за тоа колку е заедничка или корисна идејата за средновечна криза.

„Толку многу се промени во нашата култура што терминот изгуби многу од своето значење“, вели психолог од Њујорк. „Тоа не беше така. Порано беше: „Ми останува уште малку време“. Сега е „Ми останува уште многу време. Дали сакам да го живеам животот на овој начин? “

Сузан Краус Витборн, професорка на Универзитетот во Масачусетс во Амерст и авторка на аргументите против тој термин во целост, верува дека поточна фраза може да биде „интегритетот на егото“.

„Ова се однесува на справување со смртност, чувство на смисла во животот, чувство на цел, врска со другите и грижа за нечија благосостојба“, вели таа, и тоа може да се случи на која било возраст.

Причината за средовечната криза обично е физичкото стареење.

 

 

Loading...

Колку и да постоел феноменот, Дилер вели дека за жените, средновечната криза е стереотипно активирана со гледање на првите големи физички знаци на стареење на нејзиното тело, вклучително и побелена коса, брчки и што е најважно, менопауза. Но, ова може да биде предизвикано од еден вид егзистенцијална дилема: да прашам која е мојата цел?

Дилер вели дека тоа може да се случи кога нашите деца ќе пораснат и ќе ја напуштат куќата или ако родителите не треба да се грижат, и ние треба да најдеме нови начини да го исполниме времето.

Веќе не управувате со потребите на сите други и останувате конечно да се грижите за себе, само да откриете дека не знаете зошто се чувствувате витално.

Кризата на средни години често се совпаѓа со менопаузата кај жените.

Како што спомена Дилер, менопаузата може да дојде со голема емоционална реакција, па дури и може да има форма на средовечна криза.

„Почесто е предизвикувачот дека повеќе не може да има деца“, вели таа. Потоа размислете: „Морам да се подготвам за следното поглавје од мојот живот“. Иако возраста на менопаузата варира во голема мера, ова ќе го стави општиот опсег на криза на средни години помеѓу 35 и 55 години – малку поинаков од гаранцијата на Сеха дека ќе дојде помеѓу 37 и 42. година.

 

Loading...

 

Клучен знак за кризата на средни години е преземање драстични активности.

Видовите ефекти или симптоми што може да ги видите од оваа идеја за средновечна криза навистина зависат од поединецот, вели Дилер.

„Одговорот може да биде борба или бегство. Борбата против тоа би била: „doе направам се што можам за да го одложам процесот на стареење“. Ова може да вклучува пластична хирургија, бременост во подоцнежна фаза од животот, ангажирање личен тренер за да се постигне одлична форма или испробување драматична боја на коса.

Клучот во овој случај е да негирате дека се случуваат промени и може да вклучуваат реакции како што се повлекување од социјални активности или дури и симптоми на депресија.

Дали имате некој од овие симптоми?

Loading...