Како настануваат „молњите“? (видео)

Сподели со своите пријатели

Нигњу Лиу од Технолошкиот институт во Флорида објавил тјмлапс видео на кој е прикажано невреме снимено во 7.000 кадри во секунда. Се работи за доволно мала брзина за запазување на молњата во нејзиниот целосен сјај.

Молњата на некој начин претставува агресивна река од електрони чиј извор се наоѓа во облаците. Консезусот на научниците за тоа како настанува молњата за заснова на фактот дека турбулентните услови при невремето ги туркаат позитивните електрони кон повисоките делови, додека негативните туркаат кон дното. Оваа појава ја развива претпоставката за стварање на електрично поле.

Во видеото погледнете како изгледа целокупниот процес.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.