Како настанале шегите за „глупавите плавуши“?

Сподели со своите пријатели

Митот за русокосите жени е толку распространет што дури и научниците „провериле“ дали русокосите се „навистина толку глупави“.

Loading...

Како се појавиле воопшто шегите со глупави русокоси или популарно наречени „плавуши“?

Шегите со глупави и промискуитетни русокоси се толку бројни што дури и русокосите веќе не се навредуваат од нив, но тие имаат подолга и попроблематична историја отколку што може да помислите.

Митот за русокосите е толку распространет што дури и научниците „провериле“ дали русокосите се „навистина толку глупи“.

Резултатите од студијата спроведена од Универзитетот во Охајо покажале дека просечниот коефициент на интелигенција кај сите русокоси кои го полагале тестот е 103,2, бринетите 102,7, црвенокосите 101,2, додека црните жени се на последното место, со просечен коефициент на интелигенција 100,5.

 

 

Loading...

Сепак, креаторите на шегите не брзале да се извинат за клеветата на русокосите, ниту пак почнаа да тераат мајтап со „глупави црни жени“.

И дали некогаш сте размислувале од каде потекнува овој мит? Од убавата и несреќна Мерилин Монро? Од Памела Андерсон и нејзините силиконски гради?

Не. Митот за „глупави русокоси“ се чини дека е малку постар.

Русокосите како предмет на потсмев во антиката

Очигледно, дури и во антиката, русокосите жени слабо се снаоѓале. Имало многу кои се обиделе да ја осветлат косата со помош на разни природни помагала, што било предмет на општо исмевање. Но, тогаш зошто го сториле тоа? Да привлечат мажи.

Експертите ја објаснуваат причината за привлечноста на руса коса асоцирајќи ја на младост и невиност, бидејќи претежно децата имаат природно светла коса. Па, можеби тука има извор на предрасуди за русокосите.

 

Loading...

 

Британски русокоси

Сепак, митот за русокосата влегува во популарната култура порано благодарение на британската претстава што била изведена на крајот на 19 век. Во 1868 година, четири русокоси актерки извеле бурлеска претстава во Њујорк, која првично го привлекла вниманието на дежурните моралисти неподготвени за жени кои танцуваат оскудно облечени, во „жешки панталони“.

Тие процениле дека „нема уметнички талент“, туку само прашање на покажување на телото, така што „британските русокоси“ наскоро биле прогласени за „зашеметени русокоси“, чии настапи треба да бидат придружени со посебно предупредување.

Мажите преферираат русокоси

Кога американската писателка Анита Лус го објавила романот „Мажите повеќе сакаат русокоси“ во 1925 година, митот бил дополнително разработен и тој бил запечатен со култен филм заснован на ова дело.

 

Loading...

 

Главната хероина на романот, убавата русокоса Лорелаи Ли (ја игра Мерилин Монро во филмот), стана олицетворение на сите предрасуди – го пробива животот со помош на својот изглед, убедена е дека „дијамантите се најдобри пријатели на жената“, а моралните дилеми за неа се непознати.

Во шеесеттите, рекламите за боја на коса го лансираа и познатиот слоган „Дали е вистина дека русокосите подобро се забавуваат“, што може да се сфати поинаку, но дефинитивно придонесе за ширење на митот дека русокосите се девојки за забава, со самото тоа не многу сериозни, дури и плитки… Да не речеме „глупави“.

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *