Како настанал изразот „сина крв“ поврзан со кралски и благородни семејства?

Сподели со своите пријатели

Познато е дека со векови се вели дека аристократите и благородниците имаат сина крв и овој израз има многу долга историја.

Loading...

За членовите на благородништвото, односно членовите на аристократското семејство, често се вели дека имаат сина крв. Зошто е така?

Потеклото на овој израз е поврзано со Шпанија, во времето кога оваа територија била населена со Маври – исламизирани жители на северозападна Африка.

 

 

На почетокот на 8 век, Маврите започнале да го населуваат Пиринејскиот полуостров (каде денес се наоѓа територијата на Шпанија). Потоа почнале да се мешаат со локалното население, што, за разлика од нив, било многу полесно.

Бидејќи Маврите биле главно одгледувачи на добиток, тие не можеле да се мешаат со членови на благородното семејство. Поради тоа, гените на аристократот, чија кожа останала светла, не се меша, за разлика од „мешаната“ популација, односно „обичните луѓе“.

Loading...

Аристократите биле горди на својата бледа кожа затоа што дополнително се разликувале од „обичните луѓе“ со кои владееле.

 

 

Тогаш почнало да се зборува дека тие имаат „сина крв“ затоа што нивната кожа е толку бледа што се гледаат крвните садови.

Така, „сината крв“ станал заштитен знак на аристократијата, односно на благородништвото. Покрај тоа, белиот тен претходно беше ценет во повисоките класи и оставал впечаток на висока позиција во општеството. Причината за тоа е разликата помеѓу благородништвото, кое живеело во судовите и кое имало слуги, и „обичните“ луѓе кои морале да работат и на тој начин да се изложат на сонце – што ја правело кожата потемна.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *