Како ќе изгледа Земајта во 2070та? Многу земји во ризик од исчезнување!

Сподели со своите пријатели

Поради климатските промени, до три милијарди луѓе од предвидената светска популација од девет милијарди би можеле да бидат изложени на температурите што преовладуваат во најтоплите делови на Сахара до 2070 година, покажа истражувањето на научниците од Кина, САД и Европа.

Loading...

Сепак, брзото намалување на емисиите на штетни гасови би можело да го преполови бројот на луѓе кои би биле изложени на такви топли услови, пишува „Фајненшл тајмс“.

– Добрата вест е дека овие последици може значително да се намалат доколку човештвото успее да го ублажи глобалното затоплување – изјави коавторот на студијата Тим Лентон, директор на Институтот за глобални системи на Универзитетот во Ексетер.

 

 

Извештајот нагласува како повеќето луѓе живеат во многу тесен опсег на просечни годишни температури од 11-15 целзиусови степени. Истражувачите истакнаа дека и покрај сите иновации и миграции, луѓето главно живееле во такви климатски услови неколку илјади години.

– Оваа неверојатно постојана еколошка ниша веројатно претставува фундаментални ограничувања за она што им е потребно на луѓето за да преживеат и да напредуваат – рече професорот на Универзитетот Вагенинген, Мартин Шефер.

Loading...

Глобалното затоплување резултираше со зголемување на температурата за 1,1 степени целзиусови во споредба со прединдустриските нивоа.

Тоа зголемување се очекува да достигне 1,5 за 20 години, дури и во најдоброто сценарио за намалување на емисиите.

– Секој степен на затоплување над сегашните нивоа одговара на околу милијарда луѓе кои се надвор од еколошката ниша – истакнува Лентон.

Само минатата година, 0,8 отсто од површината на планетата имала просечна годишна температура од 29 степени Целзиусови или повеќе, а на таа територија живееле само 29 милиони луѓе. До 2070 година, 19 отсто од светот и три милијарди луѓе би можеле да бидат во таква ситуација.

Но, брзата акција и намалувањето на емисиите на стакленички гасови може да го преполови населението изложено на такви временски услови.

Три сценарија

Три различни климатски сценарија и три проекции за населението беа поставени од Меѓувладиниот панел на Обединетите нации за климатски промени (IPCC) во клучниот извештај за проценка на климатските промени.

„Фајненшл тајмс“ ги спореди овие климатски модели со проекциите на населението и ги мапираше на шест континенти.

– Соодветните модели се развиваат без да се земат предвид меѓусебните повратни информации…

Loading...

Сите овие сценарија се идеализирани фјучерси, но тоа е вообичаена практика со анализа на сценарија. Сите тие се можни, додека понекогаш одразуваат екстремни случаи – истакна доцент Џинг Гао од Универзитетот во Делавер.

Северна Америка

 

 

Според најекстремното сценарио, јужните држави на САД би станале многу потопли до 2070 година, особено оние што се граничат со Мексиканскиот Залив.

Централна Америка би го сносила товарот на порастот на температурите, при што до 20 милиони луѓе живеат на просечни годишни температури од 29 Целзиусови степени.

Големи делови од Канада и Алјаска под Арктичкиот круг ќе доживеат потопли услови до 2070 година. Овие области сега се главно ненаселени и се предвидува дека ќе останат такви без миграција.

Јужна Америка

 

Loading...

Поради екстремните горештини, големи површини на амазонската прашума во Бразил, заедно со соседните Перу, Колумбија и Венецуела, би станале практично невозможни за живеење до 2070 година.

Околу 59 милиони луѓе или 12 отсто од предвидената популација на континентот во најекстремното сценарио би биле погодени од такви услови.

Европа

 

 

Loading...

Се предвидува дека Европа ќе биде единствениот континент кој ќе избегне просечни годишни температури кои надминуваат 29 степени целзиусови.

Но, според најлошото сценарио, големи области на Скандинавија, источна Русија и земјите кои граничат со Медитеранот сè уште може да очекуваат зголемување на температурите за дури 5 степени до 2070 година.

Африка

 

 

Loading...

Се предвидува дека африканското население ќе доживее експлозија на населението во сите вообичаени сценарија на социо-економскиот пат, удвојувајќи од 1,2 милијарди на скоро 2,4 милијарди луѓе.

Субсахарска Нигерија најверојатно ќе стане трета најнаселена земја во светот до средината на овој век, надминувајќи ги САД. Нејзиниот најголем град, Лагос, ќе биде на пат да стане најголемиот во светот по население со 61,5 милиони луѓе во 2075 година, според средното сценарио.

Околу 81 отсто од предвиденото население на Нигерија од околу 477 милиони луѓе ќе страдаат од овие екстремни температури. Ова би можело да принуди многумина да имигрираат, иако е тешко да се предвиди развојот на ситуацијата.

Азија

 

Loading...

 

Се предвидува дека населението на Азија ќе порасне на повеќе од пет милијарди до 2070 година, а голем број земји ќе доживеат просечни годишни температури над 29 степени.

Индија ќе биде најтешко погодена, со население кое би можело да достигне 1,6 милијарди, од кои повеќе од половина ќе ја доживеат оваа екстремна топлина.

Речиси сите Обединети Арапски Емирати и Камбоџа би станале речиси невозможни за живеење, вклучувајќи ги и густо населените области на јужен Виетнам и источен Пакистан.

Океанија

 

Loading...

 

Екстремната топлина на Океанија ќе се намали главно на ненаселените области на Папуа Нова Гвинеја и северна Австралија, при што мнозинството од австралиското население ќе остане главно долж јужниот и источниот брег.

Шефер направи паралела во потребата за справување со климатските промени со невиден одговор на пандемијата и посочи дека нема да има помош кога големите области на планетата ќе се загреат до нивоа што едвај би можеле да преживеат.

– Не само што тоа би имало катастрофални директни последици, туку ќе ги остави општествата помалку способни да се справат со идните кризи, како што е новата пандемија. Единственото нешто што може да го спречи тоа да се случи е брзото намалување на емисиите на јаглерод – заклучи Шефер.