Како Данците се борат против темната зима? (ФОТО+ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Фестивалот на светлата се одржува по трет пат во Копенхаген.

Во целиот град се инсталирани 60 уметнички инсталации, осветлување, а градските власти се надеваат дека овој настан ќе привлече повеќе посетители од минатата година.

Loading...

Главниот град на Данска можебе е студен и темен град во текот на зимските месеци, но со помош на фестивалот „Зима во Тиволи“ станува се поцветно и потопло.

Инсталациите се направени само од одржливи сијалици и користат само обновливи извори на енергија.

Меѓу привлечните уметнички дела е и лизгалиште со покрив од 100.000 мали еко-сијалици.

Посебна привлечност се магнетите поставени под мразот кои создаваат светлосни ефекти за време на лизгањето.

„Сакаме да воведеме нешто ново. Светлина во темнината во текот на зимските месеци, но и да се поврзе паркот Тиволи со другите делови на Копенхаген со ласерски зрак на небото. За прв пат, практично целиот град е вклучен на фестивалот “, вели Јеспер Конгаус, кустос на фестивалот во Копенхаген.

Особено внимание привлекува и инсталацијата на уметник кој искористи 11 диви лебеди од бајката на Андерсен.

Светлото шоу раскажува драматични приказни од нордиската митологија и минатото, исполнети со борби и драма.

„Оваа година се обидуваме да додадеме уметничка димензија на фестивалот. Ние ги поканивме уметниците да го дизајнираат ентериерот на паркот Тиволи, да ги донесат своите лесни уметнички дела. Функционира многу добро”, додаде Конхаус.

Loading...

Посетителите од целиот свет се исто така задоволни. За време на фестивалот има еднонеделен празник наречен „зимски одмор“.

До крајот на месецот ќе бидат организирани разни настани, како што е трката со светилки.

View this post on Instagram

Geometries🔵🔺 #cphlightfest

A post shared by Michela Millesimo (@miki334) on

Фестивалот трае до 23 февруари.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *