Како да заспиете мирно по денот исполнет со стрес?

Сподели со своите пријатели

Поради пандемијата на коронавирус, изолирани се многу урбани средини ширум светот. До неодамна, луѓето кои шетаа по улиците на градот, се засолнија во своите домови поради здравствена опасност.

Loading...

Промените во животните навики и лошите вести им го отежнуваат животот на повеќето луѓе, а вознемиреноста предизвикана од ограничено движење влијае на квалитетот на спиењето.

Постојат неколку корисни совети како да се регулира спиењето.

Ограничете ги информациите, особено пред спиење

„Избегнувањето на гледање во екранот пред спиење е еден начин да се олесни заспивањето. Сега тоа е поважно од кога и да било“, објаснува експертот за сон, Маријана Тејлор.

Важно е да бидете во чекор со вестите, особено во време на криза, но светлината на екранот создава повеќе проблеми отколку придобивки. Читањето на вестите пред спиење може да предизвика наплив на адреналин што се меша со спиењето.

Прочистување на умот

Ако телевизијата се гледа во текот на вечерните часови, треба да се избере содржина што ќе ги отера вознемиреността и црните мисли. Тејлор вели дека пенкалото и хартијата се помошните средства за прочистување на умот.

Loading...

„Мисли, анксиозност, грижа – сето тоа ставете го на хартија“, наведува Тејлор, додавајќи дека студиите покажале поврзаност помеѓу препознавање грижи и намалена вознемиреност.

Подготвен кревет

Несоницата и честото будење во текот на ноќта создаваат врска помеѓу креветот и состојба на будноста. Тејлор предлага промена во просторијата или преместување на креветот на друга локација во вакви ситуации. Треба да слушате музика, подкаст или да прочитате книга пред спиење и да го избегнете екранот, пишува „Гардијан“.

„Кога се чувствувате поспано, креветот веќе мора да биде подготвен за спиење“, наведува Тејлор.

Регулација на дишењето

Длабокото дишење ги олеснува симптомите на вознемиреност – лошите мисли, напнатоста на мускулите, брзото чукање на срцето или останување без здив. Техниката „избалансирано дишење“ може да помогне да се отстранат проблемите.

Постапката започнува со лежење на грб и држејќи ја едната рака на стомакот, а другата на срцето. Рамената и колковите треба да се релаксираат. Ова е проследено со длабок здив низ носот што ќе го наполни абдоменот и горните гради со воздух се до рамото . Нежно издишување преку носот е кога чувствувате дека белите дробови се полни со воздух. Постапката се повторува сè додека не се појави поспаност.

Исполнет ден

Loading...

Понекогаш најчеста причина за несоница е стресот за време на напорен, зафатен ден. Сега, вишокот на време е најголем предизвик на човекот. Епидемијата COVID-19 го намали работното време на повеќето вработени и многу луѓе воопшто не работат. Затоа е загрозено нивното ментално здравје.

Одржувањето на темпото на живот пред епидемијата помага полесно да се надмине кризата за време на изолацијата. Ова вклучува креативно работно време, балансирани оброци и редовно вежбање.


Leave a Reply