Како да воспитате самостојно дете на кое ќе може да се потпрете во староста?

Сподели со своите пријатели

Неодамна, со шолја кафе, разговаравме полека со еден пријател. Случајните разговори во еден момент се префрлија на нашите возрасни деца.

Loading...

„Ох, колку потрошена младина! Не сакаат ништо, не се стремат кон ништо, не знаат како! Мима има веќе 18 години и не е во можност да готви тестенини за себе. Не можам ни да замислам како ќе живее сама! Таа не сака да работи, јас правам сè за неа“.

Кога отидов дома, размислував за кутрата жена, мојата пријателка, кој оди по нејзината возрасна ќерка, средува, готви, пере…

Детето практично не донесувало независни одлуки, грижливата мајка ги штитела од сите домашни работи и физичката работа. Вака мојата пријателка ја сфатила нејзината мајчинска должност: да создаде мирен живот, да обезбеди максимално внимание и удобност.

Девојчето прераснало во паметна, послушна, но не и во независна личност. Живее така, не носејќи одговорност за своите избори и постапки, постојано гледајќи наназад кон својата мајка, надевајќи се на нејзината помош.

 

 

Loading...

„ПОВЕЌЕ НЕ МИ ТРЕБАШ“

Мама и тато треба да станат НЕПОТРЕБНИ за нивните возрасни деца. Ова мора да важи и за економските и за физичките аспекти на животот на детето. Младите ТРЕБА ДА САКААТ да живеат самостојно, самостојно да решаваат нови проблеми, да се грижат за своите потомци и да заработуваат за живот.

Еве еден пример: 25-годишна ќерка оди на забава. Грижлива мајка останува будна цела ноќ затоа што не знае каде е нејзиното дете. Кога детето ќе влезе во куќата, мајката почнува да лелека: „Ти се јавував, не ми одговори, мислев дека нешто ти се случило…“

Ќерката ми има 35 години, оди на кафе со својата пријателка. Мајка од кујната вика: „Стави капа, ќе настинеш!“

Жерката има 45 години, а таткото се јавува: „Каде си, не одговараш? Кога се враќаш од работа?“

Ова е најчестата слика од нашите домови. Родителите никогаш не можат да ја надминат потребата да се грижат за своето дете и постојано да ги чуваат, дури и ако тоа дете е веќе возрасно лице.

Вистински родител би „избркал“ дете од куќа на 18 години. Независно дете значи способно дете! Нека си го живее животот.

 

Loading...

 

„НИЕ НЕ БЕВМЕ ТАКВИ“

Кога ја сретнав другарка ми следната недела, почнав да и зборувам за ова, таа ме погледна како лудa и ми рече: „Што, da талка низ градот? Замисли да се омажи на 22, па дури и да роди дете? Што ако тој маж ја малтретира? Подобро нека ја тука – пред моите очи! ”

Само запомнете колку сте сакале да излезете од дома кога сте имале 18 години! Сакавте да стекнете независност, слобода… Зошто да не си го дозволите тоа на вашето дете. Тоа што живее, тоа греши!

ПРЕКУМЕРНАТА ГРИЖА Е КОРЕНОТ НА СЕКОЕ ЗЛО

Зошто многумина од нас не се подготвени на своите деца да им ја дадеме истата слобода што ја имавме кога бевме помлади? Едноставно, се плашиме дека нашите потомци ќе станат неупотребливи, затоа ги чуваме децата во близина со последните атоми на сила.

И знаете, таквите инфантилни деца не брзаат да заминат, дури и ако им дадете целосна слобода.

Loading...

Тие претпочитаат да останат во својата соба со постери на sидовите од нивното детство и лаптоп на масата. Тие дури и ќе започнат послушно да ги издржуваат секојдневните предавања од роднини за досега немажењето. За нив е многу полесно да слушаат, а потоа да одат кај нивната мајка за храна и чиста постелнина.

Зошто да трчате некаде кога ќе поминат најдобро дома!

 

 

Што оставаат децата?

Loading...

На крајот на краиштата, децата не бегаат од родителска грижа. Бегаат од беспомошноста, потребата да ги исполнат суровите родителски барања: „Каде ќе одиш така облечена? Кој мие така садови? Неправилно го држиш детето во рацете!”

Колку повеќе им дадете слобода, независност на вашите потомци, толку повеќе ќе стануваат тајни крвни врски помеѓу вас. Потребата мама да биде таму секоја минута наскоро ќе исчезне.

Колку и да било болно, нашата задача е да станеме што е можно непотребни за нашите возрасни деца. Тие мора да ја стекнат таа физичка и економска слобода од нас, мудрите возрасни.

Децата мама и тато не треба да играат улога на готвач, машина за перење и паричник без дно до крајот на животот. Штом децата станат возрасни, повеќе не им се потребни мајки и татковци. Ова значи дека дошло време кога децата и родителите можат вистински да се сакаат.

Тогаш на возрасно дете му се потребни мајки и татковци со нивно директно присуство во овој тежок свет. Тие се потребни за детето да има топлина во душата од мислата да ги има најмилите и најсаканите луѓе – родители.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *