КАКО ДА СПРЕЧИМЕ појава на жолти заби? Стоматолог дава едноставен и корисен совет

Сподели со своите пријатели

Со текот на времето, нашите заби почнуваат да жолтеат се повеќе и повеќе, без разлика колку внимание посветуваме на хигиената. Кога тоа жолтило ќе почне да ни пречи, обично започнуваме посилно да ги миеме забите со надеж дека ќе ги отстраниме жолтите дамки и ќе го вратиме бисерниот бел сјај на забите.

Loading...

 

 

Но, еден стоматолог во неговото видео на ТикТок објасни дека премногу напорно четкање прави повеќе штета отколку корист. Тој предупреди дека голем број луѓе ја прават истата грешка без да бидат свесни за последиците.

Тој објасни дека надворешниот слој на забот, познат како емајл, е бел, но следниот слој подолу, познат како дентин, е жолт. Ако емајлот се истроши, жолтата боја ќе почне да се покажува, а посилното четкање само ќе го влоши проблемот.

“Многу луѓе мислат дека премногу напорно четкање ги прави забите побели, но всушност троши бела забна глеѓ. Кога емајлот ќе се истроши, забите стануваат жолти и чувствителни”, вели стоматологот.

 

Loading...

 

„Затоа, нежно измијте ги забите и користете помека четка за заби“, додава тој.

На прашањето во коментарите како да се врати белиот слој, тој препорача третмани или средства за белење, но тој истакна дека најважно е редовно да ги миете забите и да одите на стоматолог на прегледи.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *