Како да си помогнете при топлите бранови во менопаузата?

Сподели со своите пријатели

Задржувањето на физичката активност и седечкиот начин на живот би можеле да направат поголема штета отколку што самите мислиме велат истражувачите.

Loading...

Американски научници од Универзитетот Смит во Масачусетс анализирале 77 жени кои страдале од ноќни топли бранови,менопауза, по нивната секојдневна физичка активност

На секои три часа и дваесет минути што ги минуваа седејќи или лежејќи, имаа по една дополнителна епизода на топли бранови.

Како истражувачи, сакаме да ги намалиме тешкотиите низ кои минуваат многу жени во средните години и да им помогнеме да се чувствуваат подобро.

Лесно може да се случи да седите три часа, особено додека работите или гледате телевизија, но овие резултати укажуваат дека би било добро да се воведе навика повремено да станувате и да шетате во тој период “, советува д -р Сара Витковски, која водеше истражувањето.

 

 

Loading...

Таа нагласи дека е потребно подетално испитување на оваа појава, но сѐ уште не е целосно јасно зошто недостатокот на физичка активност има таков ефект, но менопаузата влијае на хормоналната рамнотежа, која може да дејствува со промена на способноста на мозокот да ја регулира телесната температура.

„Кога женското тело се загрева, крвните садови кои се поблиску до површината на кожата се шират и спречуваат ослободување на топлина” – пренесува Index.hr.

Овие резултати може да се искористат за објаснување на поврзаноста помеѓу поголем ризик од срцеви заболувања и мозочени удари со интензивни топли бранови кај жени во менопауза.