Како да се справите со најчестите видови главоболка

Сподели со своите пријатели

Главоболката е една од најчестите болести или моментални болки. Има мигрена, менструална, дури и викенд главоболка како последица на долгите часови спиење, кои си ги обезбедуваме.

Споделуваме уште неколку вида главоболка  и начинот како може да ги елиминирате.

Главоболка поради недостатокот на кофеин

Љубители сте на кафето и силниот чај? Тогаш треба да знаете дека за кратко време вашиот мозок може да се навикне на применото количество кофеин. И ако има денови во кои пиете помалку кафе или чај, не е исклучено да се појави и главоболка. Постојат само две решенија за овој вид на главоболка. Да испиете чаша кафе или силен чај или да оставите да помине од само себе.

Главоболка од ладна храна

Звучи чудно, но е можно по потрошувачката на замрзната храна, како сладолед или ледени пијалаци, да се појави главоболка, макар и мала. Она што може да го направите е да запрете неколку минути во јадењето сладолед или да ја исплакнете устата со топла вода.

Тензична главоболка

Ова е една од најчестите и обично е предизвикана од стрес. Карактеризира со постојана мачна болка, чувство на напнатост од двете страни на слепоочниците или во задниот дел на главата. За да ја ублажите, најдобро земете аналгетик.

Главоболка предизвикана од забоболка
Исклучително интензивна и долготрајна. За да помине е потребно да биде лекуван изворот на болката или во краен случај да земете медикамент за забоболка, кој привремено ќе ја олесни омалаксаноста.

Кластерна главоболка

Кластерната главоболка скоро секогаш е придружена со црвенило на очите и формирањето на солзи. Може да е краткотрајна или да продолжи часови. Една од најчестите причини за појавата е наоѓањето во задимена просторија со чад, консумација на алкохол, при голема надморска височина.

Во некои ретки случаи и по консумирањето на храна со висока содржина на нитрити, како сланина и конзервирано месо. За да ја ублажите овој вид главоболка, пијте многу течности, обезбедете си чист воздух, пијте пилула за главоболка и не пиете алкохол.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.