10.09.2019 09:51

Како да се снајдете во странска земја без да го знаете нивниот јазик?

Facebook Twitter Google+

Дали сонувате да патувате низ светот, но се плашите да навлезете во неволја заради недоволно познавање на странски јазици?

За среќа, модерно патување не ви треба диплома по лингвистика – доволно е да знаете неколку основни фрази и да имате паметен телефон со неколку корисни апликации.

Loading...

Еве неколку универзални совети кои ќе ви помогнат да се чувствувате поудобно во странство:

Внимателно испланирајте ги деталите за вашето патување

Внимателно проучете каде патувате. Напишете го името на вашиот хотел, местата за кои сте заинтересирани и областите во кои се наоѓаат. Колку повеќе ќе научите како да ги изговарате, толку е поголема шансата локалното население да ве разбере и да ви помогне да дојдете до саканото место.

Фотографирајте

Стравувате да ги прашате локалните жители за локацијата на зграда што ви треба заради лошиот речник? Покажете им фотографија од зградата што ја барате – ова во голема мера ќе ја поедностави комуникацијата. Ако патувате сами, не заборавајте да го фотографирате вашиот хотел и други места каде што се упатувате. Ако одеднаш доживеете проблеми со интернетот или „Гугл мапс“, вашите фотографии и видеа ќе ви бидат вистински спас.

Зборувајте побавно

Ако имате неколку лекции по англиски јазик од вашите училишни години, не брзајте да го изненадите локалното население со вашето знаење. Исто така, многу е тешко за граѓаните што не зборуваат англиски да анализираат странски јазик. Зборувајте бавно и јасно, обидете се да изберете едноставни фрази. Ова ќе помогне да се избегне забуна.

Користете го знаковниот јазик

Loading...

Ако е невозможно да се објасни со зборови, користете знаковен јазик. Но, бидете внимателни – никој не сака да биде близу ветерница.

Насмевнувајте се

Насмевката е универзален начин да го покажете вашиот пријателски однос кон вашиот соговорник. Тоа е насмевката што толку често штеди во тешки, па дури и опасни ситуации.

Најдете локален водич

Водичот не само што ќе ви ги покаже најдобрите места во градот, туку ќе ви помогне да го разберете локалниот јазик или дури да научите основни фрази и поими.

Користете помош од специјалист

Ако треба да напишете документ на јазикот на земјата во која патувате, но вашето знаење за оваа област е многу ограничено, користете експерти. На пример, искусните уредници ќе можат да го претворат вашиот несмасен текст во идеален, така што никој нема да се сомнева во тоа – сè ќе изгледа како што е напишано од локален жител.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments