Како да се разбудите ефикасно и без кофеин?

Сподели со своите пријатели

Ако вашиот аларм е до креветот, едноставно ќе го исклучите и повторно ќе заспиете. Но, ако го оставите алармот подалеку од вас, ќе мора да станете за да го исклучите. И, кога станувате, најтешкиот дел е завршен.

Loading...

Ако припаѓате на таа група луѓе кои не можат да станат и да се разбудат наутро, еве што може да ви помогне, а тоа не е кофеин:

1. Изложувајте се на природна дневна светлина

Кога ќе се разбудите, обидете се да добиете што е можно повеќе природна дневна светлина. Оваа може да биде едноставна навика.

2. Ставете го алармот подалеку од вас

Ако вашиот аларм е веднаш до креветот, едноставно ќе го исклучите и повторно ќе заспиете. Но, оставите алармот подалеку од вас, ќе мора да станете за да го исклучите.

 

Loading...

 

3. Избегнувајте ги  социјалните медиуми

Колку и да е примамливо, земањето телефон и прелистување на социјалните медиуми може да ја наруши функцијата на мозокот и да го натера телото да прескокне важни фази на будење. Исто така, може да предизвика стресни реакции ако почнете да одговарате на пораки или да читате нешто негативно.

4. Вежбање

Вежбањето најдобро ќе ве разбуди, ќе ви даде адреналин, па дури и ќе ви ги зголеми хормоните за среќа.

5. Држете се до редовниот распоред

Ако можете, најдобро е да се обидете да одржите редовно спиење. Оваа ќе ви овозможи полесно да станете наутро.

 

Loading...