Како да се преживее руски затвор и што велат оние кои биле зад решетки?

Сподели со своите пријатели

Марија мислела дека знае многу за животот кога на 35-годишна возраст била испратена во затвор во Москва.

Loading...

Но, таа дотогаш не знаела за руската затворска храна, пишува на англиски редакцијата на Радио Слободна Европа (РСЕ).

„Не знаев дека луѓето можат да се хранат со такви работи“, рече Марија, која била во затвор 17 месеци во 2021-2022 година. врз основа на, како што соопшти групата за човекови права Меморијал, политички мотивирани обвинувања.

Сепак, секој ден стотици илјади затвореници во руските затвори и притворни центри се хранат со такви работи: неварена каша, непечен леб, расипано месо и многу други такви јадења, изјавија поранешни затвореници за Current Time (медиумски проект на руски јазик, водена во соработка со РСЕ со Гласот на Америка (VOA).

Истовремено, велат тие, честа појава е недостатокот на зеленчук и ограничените можности за подготовка или купување здрава храна.

Марија, чие име е сменето за да го заштити нејзиниот идентитет, се обидела да ја ископира затворската каша, која ја нарече „плунка“, во експеримент откако била ослободена. Таа не успеала.

Во огромниот руски затворски систем, не се работи за вкусот, туку за тоа дали храната може да се јаде и дали може да ги одржува здрави затворениците, според Стандардните минимални правила на Обединетите нации за третман на затвореници.

Извештајот на Current Time покажува дека тоа често не е случај.

Loading...

„Нема да стигнете далеку со трошките леб“

Менито во затворот во арктичкиот град Норилск, поранешен Гулаг, изгледаше „многу вкусно“, се сеќава поранешниот затвореник Иван Асташин.

Со правилата кои им забрануваат на затворениците да се хранат со ист оброк повеќе од два или три пати неделно, менито ветуваше различни оброци како што се рагу, печено месо и супа од компири.

Но, она што пристигнуваше на чинијата беше секогаш исто: компири со месо од дивеч, вообичаено локално јадење.

Асташин, застапник за правата на затворениците, помина речиси 10 години во три руски затвори и пет притворски центри поради обвиненија поврзани со тероризам, за кои тој и неговите поддржувачи велат дека се политички мотивирани.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Мелони: Италија работи на спроведување на договорот за заем од Г7 за Украина врз основа на руски средства

Тој беше ослободен во 2020 година, а Русија ја напушти со сопругата во 2022 година.

Неговото сеќавање на затворската храна не избледело.

– Појадокот секогаш беше каша од пченица, овес или јачмен со вода или млеко, а понекогаш и со толку малку житарки што беше „само вода“, се сеќава Асташин.

Ручекот беше „најчесто компири“, а понекогаш и со зелка или јачмен гриз и мистериозно месо или нешто „како месо“. Компот или некој вид кисело желе од бобинки со житарки беше прилог.

Loading...

Вечерата беше повторно или компири, зелка или јачмен житарки, со „парче риба или котлет од риба“.

Руската Федерална казнена служба (ФСИН) пропишува дека затворениците добиваат 100 грама месо, рече Асташин, но црниот, замрзнат дивеч во објектот Норилск изгледаше „страшно“, често мирисаше силно и „невозможно беше да се јаде“, рече тој .

Затворениците и персоналот рекоа дека таа била во замрзнувачи „децении“ пред да биде испратена во затвор.

Асташин рече дека неговиот вкупен дневен внес на калории – официјално поставен на 2.600 до 3.000 калории – во затворот е „повеќе или помалку доволен бидејќи на нив (на затворениците) им се даваат прилично големи парчиња леб“. Но, тој рече дека тие не биле секогаш добро направени.

Во озлогласениот московски затвор Матроскаја Тишина, каде што Асташин поминал неколку години, месејќи трошка леб произвел нешто „како пластелин“, се сеќава тој.

„Ги отсековме корите и ги исушивме за да може да се јадат и да не ни отече стомакот“, рече тој.

Сепак, поранешната затвореничка во Москва Марија рече: „Нема да стигнете далеку со трошките леб“. Желба за зеленчук“.

Прописите на FSIN, исто така, наложуваат 500 грама свеж, замрзнат или конзервиран зеленчук дневно, но Марија вели дека зеленчукот може да се добие само ако некој го донесе во затворот.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Три лица се повредени во експлозија на автомобил во југозападниот дел на Москва

„Никогаш не знаев дека всушност можеш да дојдеш во состојба како повлекување од дрога, каде што толку многу копнееш за зеленчук што се качуваш по ѕидови“, коментира таа.

„Дај Боже еднаш неделно да има по една лажичка кисела зелка. Ако го добиете, тоа е таква прослава!“

Во јуни 2024 година, ФСИН изјави за таблоидот Московски Комсомолец дека „исхраната“ за сите затвореници „ги исполнува барањата за урамнотежена исхрана во однос на енергетската содржина и односот на протеините, мастите и јаглехидратите“.

Марија не се согласува.

„Ако жената нема некого однадвор, се разбира дека нема да преживее со таа затворска храна“, рече таа. „Затоа што не се јаде.“

Супа во кофа

Сепак, добивањето храна однадвор не мора да резултира со добар оброк.

Loading...

Поранешните затвореници велат дека затворите и притворските центри немаат речиси никаков прибор за затворениците кои се обидуваат сами да си подготват оброци. Ниту, пак, обично имаат пристап до шпорети.

Ако затвореникот сака да направи „пристојна супа“, рече Асташин, ќе купи пластична кофа од самопослуга, а потоа „ќе ја зготви супата во пластична кофа“ со вода од котелот.

Ножевите за подготовка на состојките не се достапни, но, рече Асташин, затворениците можат да најдат решение – во истражниот затвор, платените чувари ќе донесат се што им треба, тврди тој.

„Ако има корумпирани вработени, може да донесат нож. Ако ги нема, можете сами да острите алуминиумска лажица или некој друг предмет“.

Затворен пазар

ФСИН разбира дека има побарувачка за различна храна. Во Москва и нејзините предградија, центрите за притвор имаат ресторан наречен „Седам, јадам“, игра со зборови што грубо се преведува како „Јадам во затвор“.

Loading...

Сепак, цените на храната FSIN го одразуваат недостатокот на алтернативи на нивните клиенти.

Колачиња, сушен леб, „и, ако имате среќа“, се продаваат и некои колбаси, но повисоките цени укажуваат дека затворениците „плаќаат за своите гревови“, рече Марија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  „Украина има право да гаѓа цели во Русија“, вели шефот на делегацијата на НАТО во Киев

Затворските онлајн продавници, како што се Зона Маг на ФСИН и е-продавницата за притвореници, „Передај в сизо“, нудат готови оброци, зеленчук, овошје, конзервирано месо и разни кондиторски производи, но нивните цени исто така имаат тенденција да бидат повеќе отколку во редовни намирници.

Затворениците користат лични налози за пари и пристапот до овие стоки може да варира.

Еден обвинет во случајот во Москва во 2010-тите рече дека е „многу тешко“ да се добие пристојна храна во неговиот затвор.

Loading...

„Голем број луѓе не можеа да (примат) испораки“. Мораа да го јадат тоа што им беше дадено“, рекол мажот кој побарал да остане анонимен. „Поради оваа причина, луѓето кои јадеа само затворска храна изгледаа лошо. Тоа е храна која не се вари добро“.

Страдање во самица

Пристапот до храна за јадење се влошува ако затвореникот биде испратен во самица, според изјавите на политичките затвореници, вклучувајќи го и починатиот опозициски лидер Алексеј Навални.

Еден поранешен затвореник во самица, кој сега работи за организацијата за правата на затворениците „Русија зад решетки“, тврдеше дека чуварите ставале храна во садовите што ги користеле затворениците кои биле силувани или на друг начин малтретирани.

Јадењето од тие чинии го донесе истиот статус, најнизок во затворската култура, рече активистот, кој побара да остане анонимен.

Во самица, како што рече, јадел само леб и ослабел 42 килограми.

Кевин Лик, германско-руски студент осуден на четири години во декември 2023 година за предавство и за кого Меморијалот рече дека е политички затвореник, преживеал со помош на пакет инстант тестенини испратени од неговата мајка.

Loading...

Кога беше ослободен како дел од размената на затвореници во август во која беа вклучени Русија, САД и други земји, Лик, кој има 19 години и висок речиси шест метри, тежеше 72 килограми.

Не се сеќава на првото нешто што го изел по ослободувањето, но во едно бил сигурен: „Нормалната храна ми донесе многу среќа“.