Како да му помогнете на детето да престане да се плаши од темница?

Сподели со своите пријатели

Истражување во кое учествувале 122 лица открило дека 54% од испитаниците ја вклучиле темнината меѓу нивните 5 најголеми стравови.

Loading...

Значи, ако возрасните го имаат тој страв, не е ни чудо што го имаат и децата, а тие замислуваат чудовишта под својот кревет и гледаат застрашувачки сенки.

И додека многу деца на крајот го „надминуваат“ стравот од темнината, сепак има начини на кои можете да им помогнете порано да се ослободат од тоа.

  1. Слушајте го вашето дете

Сфатете го сериозно стравот на вашето дете и слушајте го. Не отфрлајте го со едноставно проверување под нивниот кревет и велејќи дека нема чудовишта таму.

Ова всушност може да ги влоши работите бидејќи може да му покажете на вашето дете дека верувате дека овие чудовишта можат да бидат вистински.

Прашајте ги точно зошто се чувствуваат исплашени и покажете дека ги разбирате нивните стравови, но дека не мора да ги споделувате.

Конечно, уверете ги дека се безбедни и дека ќе бидете тука за нив доколку се чувствуваат повторно исплашени.

 

Loading...

 

  1. Пофалете го вашето дете

Истражувањата покажаа дека позитивните афирмации можат да го променат начинот на размислување. Ова значи дека ако кажете нешто позитивно за себе, би можеле да почнете да верувате во тоа.

Значи, во овој случај, можете да помогнете ако му кажете на вашето дете дека е храбро и го фалите што се соочило со стравот од мракот.

Тие ваши позитивни зборови можат да им помогнат вистински да веруваат дека можат да го надминат нивниот страв, без разлика дали се работи за чудовишта под нивниот кревет или застрашувачка сенка.

  1. Забавувајте се со ноќни светилки

Постојат многу креативни ноќни светилки кои можат да му помогнат на вашето дете да се релаксира и да се чувствува безбедно.

На пример, има ноќни светла во форма на животни или sвездени проектори. Исто така, бидете внимателни ако користите обична ламба, да не фрла застрашувачки сенки.

Треба да се биде свесен и за интензитетот на осветленоста на овие уреди што можат да го попречат спиењето.

Loading...

 

 

  1. Претворете ја нивната темна соба во игралиште

Вашето дете може да ја доживее темнината како нешто застрашувачко и опасно, но можете да го промените начинот на кој ја гледа својата соба и како се чувствува кога е темно.

На пример, можете да имате куклена претстава во полутемнина, да се забавувате со сјајни стапови и сјајни нараквици или да носите кошули со графика што светат во мракот.

Тогаш, детето ќе научи да ја поврзува темнината со нешто што може да биде забавно.

  1. Пробајте го трикот од 10 секунди

Причината поради која вашето дете се плаши од темнината, всушност не може да се заснова на страв од самата темнина, туку на премин во неа.

Кога одеднаш ќе ја исклучите светлината, сте заслепени неколку секунди затоа што очите треба да се прилагодат. И тоа се секундите кога вашето дете може да почне да се чувствува исплашено.

Loading...

Но, постои трик што можете да го користите за да му помогнете на вашето дете полесно да се прилагоди на темнината.

Побарајте од нив да ги затворат очите додека светлата се уште вклучени. Потоа исклучете ги, ставете ги рацете на очите на детето и замолете ги да бројат до 10 со вас.

Кога ќе завршите, замолете ги да ги отворат очите. Кога ќе го сторат тоа, собата нема да изгледа толку темна како порано, особено ако користите ноќни светла, пишува Bright Side.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *