Како да ја контролирате љубомората во врската?

Сподели со своите пријатели

Љубомората е една од оние емоции што е крајно тешко да се контролира.

Loading...

Малку љубомора е пожелна во врската, бидејќи токму таа ве тера да ја цените и заштитувате вашата сакана личност повеќе.

Меѓутоа, кога работите ќе излезат од контрола, тоа може многу лесно да ја уништи вашата врска и да ви го наруши умот. Додуша, не е лесно да се постави граница помеѓу здравата љубомора и онаа што станува токсична.

 

 

Ако и дозволите, љубомората може да доминира во вашата врска. Некои од последиците на љубомората се чепкање по телефонот на партнерот, неконтролиран гнев, физичко малтретирање, неможност да се размислува јасно како и губење на сопственото „јас“.

Фокусирајте се на себе, не на вашиот партнер

Loading...

Најдобар начин да се ослободите од љубомората е да се свртите назад кон себе, а не кон партнерот. Трошењето енергија во обидот да се контролираат постапките на друга личност е исцрпувачко и на крајот обично е залудно.

Не можете да го промените, но можете и самите да се промените. Концентрирајте се да го направите вашиот живот побогат и исполнет, така што љубомората не ве обзема бидејќи ја напушта куќата, а вие не.

Јасни граници

Треба да има јасно утврдени граници во секоја врска. Ако има договор меѓу вас дека нема меркање на луѓето од спротивниот пол кога сте во јавност, и двајцата треба да се држите до тоа.

Ова ќе ви заштеди многу сцени и непријатности. Ако прескокнете да кажете што ви пречи, вашиот партнер може да помисли дека прифаќате одредена форма на неговото однесување.

 

 

Loading...

Откријте што ја поттикнува љубомората

Ова е важен чекор бидејќи во голема мера може да ве ослободи од љубомора во иднина. Дали вашиот партнер го остава телефонот на масата кога оди во тоалет или го носи со себе? Дали имате пристап до неговите социјални мрежи или сите се наоѓаат под тајни лозинки? Дали тој има поранешна девојка со која повремено се спријателува без вас?

Накратко – дали тоа ви дава причина да бидете љубоморни. Ако одговорот е Не, тогаш престанете. Спуштете го гардот и уживајте. Ако имате причина да се сомневате дека нешто не е како што треба, разговарајте со него. Ова ќе биде многу поефикасно од душкањето низ телефонот.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *