Како да го поддржите пријателот што загубил работа? Еве што велат психолозите!

Сподели со своите пријатели

За жал, поради општата пандемија, воопшто не е невообичаено да се слушне дека некој од нашето опкружување ја изгубил својата работа.

Loading...

Тоа не е добра и лесна вест, особено во овие неизвесни моменти. Човечки е да сакаме да помогнеме на некој начин, но кога не сме сигурни што да правиме, можеме дури и да го влошиме.

Еве што советуваат психолозите во овие ситуации.

Слушајте

Овој совет може да изгледа очигледен на прв поглед, но понекогаш на луѓето им треба само некој што ќе ги слуша.

Кога не знаат што да прават со сите мисли во главата, пријател што е таму за да ги слушне може да ја олесни ситуацијата.

Не е исто како кога тие преземаат нешто конкретно, но може да помогне само да се разбере кој треба да биде тој прв чекор. И докажано е дека вакво нешто може да ја намали вознемиреноста, бидејќи на сите им треба простор за изразување што е безбеден и каде некој ќе не разбере.

Биди стрплив

Loading...

Неочекувани ситуации, стрес и вознемиреност можат да предизвикаат нервоза што не бираат кога да излезат, па луѓето можат да кажат се што не мислат и што никогаш не би рекле поинаку.

Тогаш им треба некој што ќе биде трпелив и ќе се обиде да разбере дури и што изгледа нелогично на прв поглед.

Ова не значи поддршка на каприците или лудите идеи, туку слушање на она што тие имаат да го кажат и насочување кон потенцијалните решенија со разбирање и без нервоза.

Не ја намалувајте важноста на она што ги загрижува

Иако ова може да биде несвесен импулс и желба да се олеснат работите некому, минимизирањето на она што во моментов е проблем за нив нема да донесе ништо добро.

Ако единствениот совет е да се смириме и сè ќе биде во ред, тие нема да го сфатат сериозно, затоа што им треба да бидеме свесни точно како се чувствуваат.

Се разбира, не е потребно да се претстави сè како црно, но и да се раскажуваат бајки, но важно е златното значење на свеста за ситуацијата во која некој се наоѓа.

Чувајте се

Loading...

Да, ви требаат пријатели во неволја, но исто така мора да земете предвид како влијае разговорот со нив. Ако дадете премногу од себе, тоа нема да ви се врати на добар начин и затоа е важно да го оцените моментот кога треба малку да се изолирате.

Ова не значи дека треба да ги игнорирате, туку едноставно самостојно надополнете ги батериите, за на крајот да не добиете две лица кои си ја отежнуваат ситуацијата на едни со други со песимистичко расположение.

И сите мора да се грижиме за менталното здравје.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *