Кафето како превенција од рак на дебелото црево

Сподели со своите пријатели

Истражувањето предводено на Универзитетот на Калифорнија сугерира дека личностите кои редовно пијат кафе имаат помал ризик од заболување од рак на дебелото црево, пренесуваат медиумите.

Loading...

Резултатите објавени во стручното списание „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“ соберени од 5.145 пациенти со рак на дебело црево и 4.097 здрави испитаници од контролна група.

Откако во предвид биле земени ид руги познати предизвикувачи на рак, научниците пресметале дека личнсотите кои дневно пијат од 102 шолји кафе имаат просечно 26% помал ризик од заболување од рак на дебело црево.

Личнсотите кои пијат по 2,5 шолји кафе им прети до 50% помал ризик за овој тип карцинот.

Намалувањето на ризикот било присутно кај сите пациенти кои редовно пиеле кафе, без оглед на тоа каок кафето било приготвувано или преработено.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *