Јапонија: Забраната на Кина за увоз на нашата морска храна е целосно неприфатлива

Сподели со своите пријатели

Јапонија ѝ соопшти на Светската трговска организација (СТО) дека кинеската забрана за јапонска морска храна по ослободувањето на прочистената радиоактивна вода од нуклеарната централа Фукушима е „целосно неприфатлива“, соопшти вчера јапонското Министерство за надворешни работи.

Loading...

Во контрааргументот на кинеското известување од 31 август до Светската трговска организација за мерките за суспендирање на јапонскиот увоз на водни производи што започна минатиот месец, Јапонија рече дека ќе ја објасни својата позиција до релевантните комитети на СТО и ја повика Кина веднаш да ја повлече акцијата.

„Јапонија се надева дека Кина ќе разговара со јапонската страна што е можно поскоро“

Некои јапонски официјални лица ја навестија можноста за поднесување жалба на СТО поради кинеската забрана за увоз на морска храна, што американскиот амбасадор во Јапонија минатата недела рече дека е нешто што САД ќе го поддржат.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Од социјалните мрежи отстранети 12.000 реклами што ги користеле криумчари за мигранти

Во посебна изјава, јапонското Министерство за надворешни работи вчера соопшти дека Јапонија исто така побарала од Кина да одржи разговори за забраната за увоз поврзана со Фукушима според условите на трговскиот договор за Регионално сеопфатно економско партнерство (RCEP).

„Јапонија се надева дека Кина ќе разговара со јапонската страна што е можно поскоро и ќе ги преиспита своите мерки во согласност со нејзините обврски од Договорот RCEP“, се вели во соопштението.