„Јапонците“ се добри, другите не: Кои автомобили се најсигурни, а кои треба да се избегнуваат?

Сподели со своите пријатели

Судејќи според оваа студија, нема дилема, не можете да погрешите со купување на „јапонец“.

Loading...

Consumer Reports објави листа на препорачани модели во својот редовен годишен извештај за доверливост на автомобили, но ги повлече и препораките за куп автомобили кои паднаа во квалитетот и доверливоста во последната година.

Конечно, CR објави и листа за доверливост на брендот што носи голем број изненадувања.

Пред самата листа, треба да се напомене дека ова истражување се заснова на анкета што CR ја испраќа до своите членови. Тие преку анкетен лист одговараат колку биле задоволни од својот автомобил во последната година, односно наведуваат какви проблеми им направил автомобилот во тој период.

 

 

Прашалникот е поделен во 17 категории, а конечниот резултат се бодува на скала од 0 до 100, каде што просекот се движи од 41 до 60 поени. Инаку, ова е база која брои над 300.000 автомобили произведени од 2001 до 2021 година.

Loading...

Фактот дека Lexus е на прво место никого не изненадува. Навикнати сме на тоа, а во овој случај со 76 бодови има само 1 поен пред второпласираната Mazda и пет бода пред Тојота.

Девет автомобилски марки постигнале натпросечни резултати, но меѓу нив нема марки кои сме навикнати да ги гледаме во „горниот дом“.

Така, на листата на надпросечните го нема Порше, кое е само на 13. место на листата. На врвот го нема брендот Kia, а особено изненадува корејскиот премиум бренд Genesis, кој падна на дното на листата заедно со Tesla Motors, марката Jeep и убедливо најлошиот Lincoln.