Израелска тајна амбасада во Бахреин

Сподели со своите пријатели

Израел спроведува тајна дипломатија во Бахреин повеќе од една деценија преку една компанија што е наведена како трговска консултантска фирма.

Loading...

Постоењето на прикриена дипломатска мисија во главниот град на Бахреин, Манама, ја покажува длабочината на тајната врска што излезе на отворено со церемонијата на Белата куќа минатиот месец. Постоењето на тајната дипломатска канцеларија остана под изрична наредба на израелската влада 11 години. Краток извештај за тоа се појави во вестите на Израелскиот канал 11 минатата недела.

Денес пријавувам многу повеќе детали заснован на разговори со израелски и бахреински извори, како и записи на Министерството за трговија на Бахреин.

Преговорите за потенцијална тајна дипломатска мисија започнаа во 2007-2008 година преку низа тајни средби меѓу тогашниот израелски министер за надворешни работи Ципи Ливни и нејзиниот колега од Бахреин, Калед Бин Ахмад ал-Калифа.

Нивната блиска врска, заедно со одлуката на регионалниот ривал Катар да ја затвори израелската дипломатска мисија во Доха, ги убедија Бахреинците да одобрат отворање на тајна израелска мисија во Манама, велат израелските власти.

Како се случи: На 13 јули 2009 година, во Бахреин беше регистрирана компанија со име „Центар за меѓународен развој“. Тоа беше фронт, обезбедувајќи покритие за израелската дипломатија.

Според јавните записи на Бахреин, компанијата нуди услуги за маркетинг, комерцијална промоција и инвестиции. Компанијата го смени своето име во 2013 година. Не можеме да го откриеме сегашното име од безбедносни причини.

Според веб-страницата на компанијата, таа обезбедува консултантски услуги за западните компании заинтересирани за не-нафтени инвестиции во Заливот – главно во областите на медицинска технологија, обновлива енергија, безбедност на храна и ИТ.

Loading...

Веб-страницата тврди дека силната мрежа на контакти на компанијата во Бахреин и во регионот помага да направи зделки.

Како функционираше: Компанијата всушност вработуваше многу специфичен вид на вработени: израелски дипломати со двојна националност.

Еден од акционерите наведени во јавните книги е Брет Џонатан Милер – јужноафрикански државјанин, кој беше назначен во 2013 година за генерален конзул на Израел во Мумбај.

Втор акционер, Идо Моед, е белгиски државјанин, кој денес служи како кибер координатор на Министерството за надворешни работи на Израел. Во одборот на компанијата беше Илан Флус, британски државјанин, а сега заменик генерален директор на Министерството за надворешни работи на Израел за економија.

Во 2018 година, компанијата назначи нов извршен директор – американски државјанин чие име не може да се открие. Неодамна беше заменет со друг израелски дипломат со двојна националност.

Сите израелски дипломати имаа насловни приказни, поткрепени со неубедливи профили на LinkedIn.

Зад сцената: Мала група официјални лица од Бахреин беше свесна за тајната мисија.

Неколкупати во текот на последната деценија, загриженоста за можни протекувања информации доведе до итни консултации за контрола на штетите меѓу земјите за да бидат сигурни дека тајната ќе остане тајна.

Loading...

Израелските власти ми кажуваат дека тајната мисија навистина промовирала стотици деловни зделки склучени од израелски компании во Бахреин. Исто така, служела како таен канал за комуникација за израелската Влада.

Што е следно: Во неделата во Манама, неколку минути по потпишувањето на заедничкото соопштение за воспоставување дипломатски односи, израелски службеник му предаде на министерот за надворешни работи на Бахреин белешка со барање да се отвори вистинска амбасада во Манама.

Инфраструктурата е веќе во голема мера благодарение на тајната мисија, велат израелските власти.

„Се што треба да сториме е да го смениме знакот на вратата“, изјавија од фирмата за Аксиос.

Златко Шумковски


Leave a Reply