Измамник се претставил на една баба како сметководител кој е испратен од нејзината ќерка, и и земал голема сума на пари

Сподели со своите пријатели

Олга Понс (78), стара жена од предградието на Сан Хуан, Аргентина, била жртва на измама од страна на маж кој и земал пари, бидејќи тој ја искористил нејзината лаковерност.

Loading...

Имено, тој тропнал на нејзината врата, го запознал семејниот сметководител Џулио Квирога и рекол дека ќерката на Олга, Соња Бургос, го праќала за пари.
Странецот убедливо и објаснил на жената дека на барање на нејзината ќерка, тој треба да ги земе парите за да ги смени во банка по курс.

Бабата се решила за приказната и му дала 8.000 американски долари, по што и се заблагодарил и исчезнал без трага, пренесува Диарио Хуарпе.

 

 

Кога Олга и се јавила на својата ќерка и и раскажала што се случило, Соња и рекла дека не испратила никој на нејзината адреса, по што ја известила полицијата.

Се испостави дека станува збор за измама што разбојниците ја користат низ целата земја во последно време, а полицијата ги советува старите лица да не им ја отвораат вратата на странците и да не им даваат пари на кој било начин.

Loading...

Карлос Абела, генерален комесар на полицискиот оддел за измама и криминални активности, рече дека разбојниците обично собираат многу податоци за членовите на семејството на жртвите и од нив изнудуваат пари за сентименталност.

– Обично бараат пари за болни роднини или велат дека ги испраќа некој од членовите на семејството на двете баби и дедовци. Овој месец имаме дури 292 такви пријави, што само по себе укажува на зголемување на овој метод на криминал – рече Абел и апелираше до граѓаните да не паѓаат на вакви приказни за разбојници.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *