Измамите со километражата се најчести кај овие автомобили

Сподели со своите пријатели

Најновото истражување го потврди општоприфатеното мислење дека препродавачите најчесто ја враќаат километражата на германските премиум автомобили.

Loading...

Веќе научивме, а многу клиенти видоа, дека отстранувањето на километражата е една од најчестите измами на пазарот на половни автомобили. Оваа едноставна процедура лесно може да ја зголеми цената на автомобилот, што на продавачот му дава дополнителен профит.

Неодамнешното carVertical истражување покажа дека купувачите на врвни германски возила треба да бидат особено внимателни бидејќи имаат најголеми шанси да купат автомобил со изменети податоци за километражата.

 

 

carVertical анализираше повеќе од 700.000 извештаи за историјата на користени автомобили генерирани помеѓу ноември 2020 година и ноември оваа година. Тој анализираше 18 различни пазари, и тоа Полска, Романија, Унгарија, Франција, Словенија, Словачка, Чешка, Литванија, Летонија, Естонија, Украина, Бугарија, Србија, Германија, Хрватска, Русија, САД и Италија.

carVertical ја анализираше вредноста на автомобилите со вратена километража и откри дека 16,1% од тестираните возила имале вратена километража во текот на 12 месеци. Несомнено е дека BMW M5 е автомобилот со најчесто вратена километража, со нешто повеќе од една третина од тестираните модели за кои постои можност за вратена километража. Сепак, ова е само дел од поголемиот проблем околу автомобилите БМВ бидејќи баварската марка е омилена кај измамниците.

Loading...

 

 

Матас Бузелис, експерт за автомобили во carVertical, открива: „Половина од топ 10 листата е окупирана од автомобили од овој производител, што е во корелација со побарувачката за користени возила BMW на различни пазари. Податоците исто така покажуваат дека километражата е поверојатно да се промени на поскапи автомобили, кои мора да се земат предвид кога се бара користено возило. Во таква ситуација, корисно е да се провери километражата“.

Второ и трето на листата се BMW Серија 7 и Subaru Outback со 33,4 и 31,8% од автомобили, соодветно, со можно враќање на километражата. Audi A8 е петтиот модел со најчесто вратена километража, додека малку поевтиниот A7 го зазеде десеттото место во истражувањето за намалена километража, со нешто повеќе од четвртина (25,8%) возила со сомнителна километража.

 

 

Loading...

Како што се очекуваше, веројатноста за враќање на километражата се зголемува со староста на автомобилот. Најпопуларните модели со вратена километража се произведени помеѓу 2006 и 2016 година. Постои корелација помеѓу веројатноста за измама и класата на автомобил:

„Списокот на автомобили со најголема километража е претежно составен од возила од повисока класа, но има и модели од средна класа, иако со помал дел од вкупниот број вратени километри. Субару, Форд и Фолксваген припаѓаат на истото возрасната група како возила од повисока класа „Изгледа дека километражата најчесто ја менуваат автомобилите на возраст меѓу пет и 15 години“, вели Бузелис.

 

 

Ford Mustang е најновиот модел на оваа листа. Идните сопственици на шестата генерација на моќниот Mustang треба да бидат особено внимателни кога онлајн ги проверуваат податоците за претходната километража. Сопствениците на BMW M5 од 2006 година, Серијата 5 и X5 од 2007 година, исто така, треба да истражат дали нивниот автомобил има автентична километража.