Изградиле град вреден 1,4 милијарди долари, а во него не живее никој (видео)

Сподели со своите пријатели

Во американската пустина на територија на сојузната држава Нов Мексико, се гради град вреден 1,4 милијарди долари, во кој нема да живее никој.

Loading...

Американската компанија за развој „Пегасус Глобал Холдинг“ гради лабораторија на 28 квадратни километри во кој ќе се тестира нов начин на можен живот во инината.

  • Градот лабораторија ќе биде репрезентативен рпимер на модерниот американски град. Вклучува и урбано предградје и рурални зони како и пропратна инфрасктруктура. Градот ќе биде умрежен и во него ќе се собираат поадтоци што на истражувачите ќе им дадат можност да го симулираат составот – известуваат од Пегасус.

Истражувачите вој тој град ќе можат да симулираат различни сценарија, а со оглед на тоа дека овој град ќе биде мрежно поврзан резултатите од сите сценарија ќе бидат забележани.

Небото над градот ќе биде полно со дронови со чија помош ќе се надгледува доставата на стока, со оглед на тоа дека патиштата во градот ќе бидат преполни со автомобили, камиони и автобуси без возачи. Во овој град нема да има луѓе, па доколку нешто и тргне на лошо нема никој да настрада.

  • Тоа ќе биде вистинска лабораторија без компликации и прашања за безбедноста која се јавуваат доколку нешто се тестира на подрачје на кое живеат луѓе – вели Боб Брумли, директор на Пегасус.

Околу 300 луѓе ќе го надгледуваат овој град и ќе ја одржуваат неговата инфраструктурна функционалност.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.