Италија: Аларми во автомобилите за да родителите не ги забораваат децата

Сподели со своите пријатели

Во Италија од денес е во сила одлука родителите на малите деца да мораат да поставуваат аларми на детските седишта за автомобили, така што расеаните возрасни нема да ги забораваат децата во возилото.

Одлуката на Министерството за транспорт е донесена да ја спречи смртта на децата, како што се случи пред два месеци во Сицилија, кога татко заборави да го остави момчето во градинка и го остави во врел автомобил пет часа.

Loading...

Алармните уреди мора да емитуваат аудио и визуелни сигнали што можат да се слушнат и гледаат внатре и надвор од возилото.

Алармот се огласува кога детето е оставено во автомобилот, пренесува АП.

Одлуката се однесува на седишта за автомобили за деца под четири години.

Оние што не го почитуваат ова правило ќе бидат казнети со парична казна од 326 евра и одземени бодови на возачката дозвола.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *