Истражувањето открива: Има само една боја на очите во светот и СИТЕ луѓе ја имаат

Сподели со своите пријатели

Лиценцираниот офталмолог Гери Хеитинг вели дека секој има меланин во ирисот (обоениот дел од окото), чија количина всушност одредува каква боја на очите ќе имаме.

Loading...

Тој вели дека всушност постои само еден вид пигмент.

Меланинот е пигмент кој се наоѓа во косата, кожата и очите, а неговата боја е темно кафеава.

 

 

Меланинот ја апсорбира светлината, па кога има многу, може да изгледа уште потемно. Затоа, станува јасно зошто косата, бојата на кожата, па дури и очите имаат поголеми количини на меланин.

Хетинг верува дека бојата всушност зависи од интеракцијата помеѓу количината на меланин и структурата на самиот ирис. Поголеми нивоа на меланин предизвикуваат ирисот да изгледа кафеав затоа што апсорбира повеќе светлина отколку што одбива.

Loading...

Спротивно на тоа, ако немате многу меланин во вашите очи, вашите очи ќе изгледаат посветли бидејќи тогаш тие рефлектираат повеќе светлина.

Така, кафеавата боја на очите е резултат на висока концентрација на меланин во ирисот. Луѓето со кафени очи сочинуваат помеѓу 55 и 79 проценти од светот и се смета дека е најчестата боја на очите, додека зелената е меѓу најретките. Се смета дека сините очи имаат најмалку пигмент од сите бои.

Ако бебето изгледа како да има сини очи, веројатно подоцна ќе развие повеќе меланин, што ќе ги направи очите потемни.

 

 

Разликата помеѓу кафените очи и лескавите очи
Многумина ги ставаат овие две бои на очите во иста категорија. Сепак, тие се разликуваат во нивото на меланин на предниот слој.

Додека нивото на меланин во задниот слој на обете бои на очите е ист, кај кафеавите очи постои силно присуство на кафеавиот меланин во предниот слој, а кај лескавите очи има поголема концентрација на зелената боја.

Loading...

Затоа луѓето со зелени очи имаат два пигменти (еумеланин и феомеланин) кои се борат едни против други, поради што бојата на очите постојано се менува.

Се верува дека има бројни здравствени придобивки кај луѓето кои имаат кафени очи. Тие имаат помал ризик од развој на дијабетес тип 1 или меланом на окото, во споредба со луѓето кои имаат посветли очи. Сепак, луѓето со темни очи имаат поголема веројатност да добијат катаракта.

 

 

Во 1990 година, студија покажа дека луѓето со кафени очи имаат двојно поголема веројатност да развијат катаракта отколку оние со светли очи.

Темно кафените очи најчесто ги има кај луѓето кои живеат во Африка, Источна Азија и Југоисточна Азија. Луѓето кои живеат во Западна Азија, Америка и Европа имаат светло-кафени очи. Објаснувањето лежи во фактот дека на тропските земји им треба високо ниво на меланин, кој ќе ги заштити косата и кожата од сонцето.

Причината зошто вашите очи изгледаат зелени, сини или сиви е веројатно затоа што ви недостасува поголема концентрација на меланин во ирисот.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *