Истражување: УВ ламбите за сушење гел може да доведат до рак и мутации на ДНК

Сподели со своите пријатели

Познато е дека УВ зраците предизвикуваат рак на кожата, но малку истражувања се спроведени за ефектот на ламбите што се користат за сушење на гелот и трајниот лак за нокти во козметичките салони, а се повеќе и дома, пишува Science Alert.

Loading...

Новото истражување на истражувачите од Универзитетот во Сан Диего и Универзитетот во Питсбург во САД дојде до вознемирувачки докази за често занемарената штета што овој извор на радијација може да ја предизвика на нашите раце.

LED светилки, кои се користат за брзо сушење на гел или траен лак, користат УВ светлина и изгледаат како мали солариуми за раце.

Сијалицата со LED светилка е помалку интензивна и има различен УВ спектар од солариумот, но зраците што ги испушта сè уште можат да навлезат во кожата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Чудо од природата: Ова се лековитите својства на лавандата

„Наодите од нашиот експеримент покажуваат дека УВ светлината од ламбите за нокти може на сличен начин да ја оштети ДНК на клетките на човекот и глувчето“, рече биоинженерот и главен автор на студијата Људмил Александров.

Кога садовите на Петри со клетки од човек и глушец биле ставени во LED светилка за да се исуши гелот за две сесии од 20 минути (одвоени со еден час пауза), околу 20 до 30 проценти од клетките умреле.

Во меѓувреме, 20-минутната изложеност на ден во текот на три дена убила до 70 проценти од изложените клетки.

За време на еден маникир, едно лице ги држи прстите под УВ светлина околу 10 минути.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто девојчињата влегуваат во пубертет сѐ порано?

Изложеноста во тековната студија беше екстремна во споредба со реалниот живот.

На корисниците им останува да ги одмерат ризиците и придобивките

Клетките оставени по изложување на УВ светлина покажале знаци на оштетување на ДНК и мутации поврзани со рак на кожата.

Марија Живагуи, една од членовите на истражувачкиот тим, била толку шокирана од резултатите што решила да престане редовно да оди на маникир.

Вели дека потенцијалните ризици ги надминуваат придобивките, но тоа не значи дека секој треба да престане да носи гел нокти или постојан лак.

Имено, се чини дека ризикот од развој на рак на кожата како резултат на изложеност на УВ ламби за нокти е многу низок на ниво на популација кај лица под 65 години.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Колку време е потребно за да ја согориме храната?

Сепак, научниците ги советуваат засегнатите да нанесат крема за сончање или да носат ракавици со отворени прсти пред маникир.

Science Alert заклучува дека ако некој добие ваков маникир неколку пати годишно, веројатно нема за што да се грижи.

Loading...

Ако го прави тоа еднаш на секои две недели, тоа може да биде причина за загриженост.

На корисниците им останува да ги одмерат ризиците и придобивките.