Истражување: Отров од бразилската оса ги убива клетките на рак

Сподели со своите пријатели

Отровот од бразилската оса би можел да се користи во борба против карцином, веруваат научниците кои откриле дека може да ги уништи клетките од ракот и спорет лабораториските извештаи токсинот ги убива клетките при што оние кои се здрави остануваат неоштетени, пренесува ВВС.

Loading...

Тим од Бразилскиот универзитет вели дека експерименталниот лек се врзува со туморските станици и предизвикува губење на клучни молекули. Истражувањето сега е во завршна фаза и потребни се додатни истражувања за ад се провери дали третманот е сигурен за луѓе.

Polybia paulista е посебно агресивен тип на оса која е прогласена за ендемска во Бразил и убодите не се баш добредојдени. Осата со токсин МР1 ги умртвува жртвите затоа што на тој начин се брани.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.