Исповед на девојка која до 30 години била невина ќе ве остави без текст

Сподели со своите пријатели

Човековиот род по прашање за сексуалноста често оди од една крајност во друга, во зависност од времето и моралните принципи кои од него произлегуваат.

Loading...

Додека некогаш се очекувало и барало во брак да се влегува без селсуално искуство, во хиперсексуалните денешни општества, мажите и жените кои се невини во средните години од животот се сметани за чудаци.

Губењето на невиноста, благодарејќи на медиската пропаганда на сексот и третирањето на секаспилот како „стока“ генерално стана социјален експеримент кој треба да се обави во тинејџерски години, а се над тоа е необично.

Но, реалноста е целосно различна – според податоците на американскиот Центар за контрола и превенција на болести, дури 12% од мажите и жените имезѓу 25 и 39 години се невини.

Овој податок е уште поголем во одредени делови од светот каде културата на чести љубовни состаноци не е популарна, на пример во Јапонија каде околу 30% од населението во саросната група до 40 години се невини.

Бројни се предрасудите со кои се среќаваат сексуално неискусните луѓе. Така мажите најчесто добиваат замерки дека се неспособни во освојувањето на девојки, па се до заклучокот дека се хомосексуалци кои себе се уште не си признале. Од друга страна, се претпоставуав дека жените можат полесно да дојдат до секс па оние кои се невини во доцните животни години се сметаат за чудаци. Имаат преголеми критериуми и ги нарекуваат со секакви имиња.

Еве една таква исповед:

Имав 28 години и се уште бев невина. Не дека до тогаш не излегував, но еднсотавно не се поклопи или ќе се заљубев во некој кому не му се допаѓав или обратно. Со време фактот дека сум невина стана пречка сама по себе, беше глупо да спијам со кој и да е, а посебно да објаснувам дека сум девица.

Тоа го потврдила и тримесечната врска во која посакала да спие со тогашниот партнер. Една вечер додека се бакнувале ја прашал колку време поминало откако последен пат спиела со некој, затоа што се чувствувала малку вкочането. И било срам па молчела, а тоја и рекол „веројатно не си девица!?“

Loading...

Врската набргу пропаднала, а подоцна и рекол дека сите пријатели му рекле да не се впушта со неа, доколку не мисли да ја ожени. Тоа го сфатил како голема работа, затоа што ако била девица до сега, тогаш ќе се врже за него и тоа ќе му било премногу обврзувачки.

Аманда првото сексуално искуство го доживеала во триесетите години со маж на кој не му кажала дека е невина се до после сексот. Тој се чувствувал привилегирано и почестено, иако врската не опстојала долго.

Аманда денес е во брак, има свое семејство и води нормален сексуален живот.

Зошто некои луѓе не се врпуштаат во секс се до триесетите или четириесетите години од животот?

Причини: страв, недостаток на шанси или асексуалност?

Низ приказната на Аманда се крие комбинација на сите овие причини поради кои таа била девица. Освен луѓето кои од религиски убедувања не сакаат секс до брак или воопшто сексуалните терапевти наведуваат дека се сексуално неискусни најчесто оние срамежливите.

Дали некој е невин или не, нема врска со неговиот изглед и интелигенција, туку шансите и лушето кои низ животот ги запознал, сплет на случајни околности и на крај, недостаток на самодоверба баш поради тоа неискуство.

Освент оа, денес се почести се луѓе кои се асексуални, односно, не чувствуваат потреба, ниту желба за секс.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.