Испиеш пиво во една, а го платиш во друга држава (фото)

Сподели со своите пријатели

Ова е само еден пример од можеби најинтересната граница на светот која се наоѓа на местото Барл, на 65 километри од Амстердам.

Во пивницата „De Birgrens“ можете да влезена на една врата од Холандија и да излезете на друга во Белгија. Во оваа продавница се е двојно: два телефони, две фискални каси, а освен пивницата граничниот премин дели и куќи па дури и спални соби.

 

Loading...

Baarle-4

 

Оваа граница датира уште од 12 век кога постојаните војни и конфликти го менувале обележјето за тоа што кому припаѓа. кога Белегија се одвоила од Холандија во 1830 година, овие неуредни линии станале граница. Барл лежи во Холандија и има 22 белгиски енклави, кои пат во себе имаат 7 дански енклави.

 

17622233864_54283bd09d_z_d

 

Доколку сте збунети во барл имаат систем кој помага. Тој се состои од патокаци на улиците и столбовите. Едни од оние кои ја користат ваквата поделба се рестораните. Кога доаѓа фајронт, по работното време столовите од една се поместуваат во друга држава.

 

How to divide

Loading...

 

Се користи правило на влезни врата – таму каде се наоѓаат влезни врата се плаќа и порез без оглед во која земја е остнатиот дел од куќата.

Барл има се двојно – градски парламент, цркви, пожарникари, но полициските сили се обединети.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.