Инженер од Хрватска продавал калашникови на полициски доушник во Германија

Сподели со своите пријатели

Машински инжинер од Хрватска, Криста М., во бар во Минхен во 2021 година, му понудил калашников АК 47, целосно функционална јуришна пушка со муниција, на човек што никогаш претходно не го видел.

Loading...

Во Германија, АК 47 потпаѓа под Законот за воено оружје и неговото поседување е забрането, пишува Зидојче цајтунг.

Криста М. му предложила на непознатото прво да му достави два АК 47 по цена од 2.000 до 3.000 евра по парче.

Ако бизнисот оди без проблеми, „во иднина би можел да набави оружје во поголеми количини“, ветил Криста М. на непознатиот, како што стои во обвинението на државниот правобранител на Окружниот суд во Минхен.

Но, она што 62-годишниот машински инженер не го знаел е дека странецот што го сретнал во бар во населбата Шванталерхохе бил полициски доушник.

Судењето двапати беше прекинато, сега продолжува

Кога Криста М. се вратил во Минхен од Хрватска на 26 октомври 2021 година, полицијата го уапсила на автобуската станица во Арнулфштрасе.

Оттогаш е во притвор. Против него, меѓу другото, и за нелегално внесување оружје, веќе два пати е покрената постапка.

Првата постапка беше прекината затоа што прво мораше да биде психијатриски преглед на М.

Loading...

Вториот обид во декември 2022 година пропадна бидејќи бранителот на 62-годишникот беше болен.

Во меѓувреме, адвокатот се опорави. Адвокатот Каи Ваглер вчера даде кратка изјава во која ги призна наводите од обвинението на државниот правобранител.

Откако се договорил со непознат човек од кафеана, Криста М. во Минхен донел две наместо три автоматски пушки, најверојатно од Србија или Хрватска.

На состанокот во Харас, тој на доушникот му покажал оружје. Пушките биле во торба за спортска опрема.

Се договориле за цена од 9.000 евра и дека во најбрз можен рок повторно ќе се сретнат за да ја завршат работата.

Ветил АК 47, автомат и два пиштоли

Информаторот потоа од полицијата ги добил бараните 9.000 евра. Но, непосредно пред да го предаде оружјето, „лице од доверба“ посетила проститутка, пријавил полицаецот вчера на рочиштето. Таа му ги украла сите пари.

На 13 септември 2021 година, „доверливото лице“ добило уште 9.000 евра и се согласило повторно да се сретне со Криста М. Зделката била направена во станбена зона во Митерсендлинг. Според обвинението, М. најавил дека во иднина „ќе може да испорача од десет до дваесет автомати“.

Кога 62-годишникот повторно контактирал со својот клиент неколку дена по 13 септември, тој изјавил дека „дефинитивно сака да се занимава со друга работа“. Овој пат Криста М. ветил АК 47, митралез и два пиштола од голем калибар.

Loading...

Понудата ја прифатиле полициски доушник и прикриен службеник кој исто така учествувал во првата трансакција.

Оружјето го превезувале двајца познајници на Криста М., а 62-годишникот само им рекол да го натоварат неговото комбе во приколка и да го однесат во Минхен на поправка.

Во автомобилот на 62-годишникот, сокриена под овошје и зеленчук, била пронајдена торба со оружје и муниција.

Кога двајцата обвинети познаници сакале да ја преминат границата кај Фрајласинг ноќе на крајот на октомври 2021 година, биле запрени поради забраната за возење во недела која била на сила во тоа време.

Дури кога полицајците го пребарале возилото на приколката, ја откриле торбата во која се наоѓало оружјето.

Пресудата во судскиот процес се очекува следната недела.