Инвеститорите на Волстрит претпазливи пред извештаите за инфлацијата во Америка

Сподели со своите пријатели

На Волстрит во понеделникот берзанските индекси забележаа само мали поместувања бидејќи инвеститорите се внимателни пред извештајот за инфлацијата во САД, што може значително да влијае на насоката на пазарот.

Loading...

Dow Jones зајакна 0,16 отсто, на 34.337 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,08 отсто, на 4.411 поени, а индексот Nasdaq 0,22 отсто, на 13.767 поени.

По две недели значителен раст, индексите вчера стагнираа бидејќи инвеститорите не сакаат да ризикуваат пред објавувањето на извештајот за инфлацијата во САД, кој ќе биде објавен во вторник.

„За ФЕД да престане да ги зголемува каматните стапки, инфлацијата мора да продолжи да слабее“

Економистите проценуваат дека стапката на инфлација се лизна на 3,3 отсто во октомври, од 3,7 отсто во септември.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бела куќа: На САД им снемува време и пари да ѝ помогнат на Украина

Но, оценуваат и дека основната стапка на инфлација, од која се исклучени цените на енергијата и храната, останала непроменета.

Во последните недели цените на акциите пораснаа бидејќи инвеститорите веруваат дека американската централна банка го завршила циклусот на зголемување на каматните стапки, иако ФЕД вели дека е можно дополнително заострување на монетарната политика.

„Податоците за инфлацијата, како и податоците за вработеноста, се главните двигатели на финансиските пазари долго време, бидејќи покажуваат што може да направи ФЕД. Пазарот проценува дека ФЕД нема повторно да ги зголеми каматните стапки, но за тоа да биде вистина, инфлацијата мора да продолжи да слабее“, објаснува Мет Стаки, менаџер на портфолио во компанијата Northwestern Mutual Wealth Management Company.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита за ноември

И на европските берзи вчера поскапеа акциите. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,89 отсто, на 7.425 поени, додека франкфуртски DAX зајакна 0,73 отсто, на 15.345 поени, а париски CAC 0,60 отсто, на 7.087 поени.

Loading...