Интересни факти за нашето тело и здравје

Сподели со своите пријатели

За денес ви подготвивме неколку интересни факти за нашето тело. Некои од на можеби веќе ги знаеле овие факти, а за оние кои не ги знаеле еве можност за нешто ново.

Loading...

Во наредните редови ви пренесуваме 20 занимливости за телото и здравјето.

Човековото тело има 650 мускули.

Нашиот нос може да регистрира околу 50… различни мириси

Бебињата можат да гледаат во утробата на мајката, но само црно-бело. Дури нивните очи се доволно осетливи што можат и да го препознаваат светлото што продира преку стомакот на мајката.

Посечна личност во животот прочекори 113 илјади километри.

Нашиот мозок тежи 3 килограми.

Кога сите мускули во нашето тело би ги помериле во иста насока, би можеле да подигнеме терет тежок 25 тони.

Loading...

Влакната во мускулите се потенки од влакната на косата.

Една лименка газиран пијалок содржи околу 10 лажици шеќер.

Повеќе калории согоруваме во 23 часа без вежбања, отколку во еден час кој го поминеме вежбајќи.

Потешко е да „се набијат“ 10 килограми мускули, отколку да се изгубат 10 килограми сало. Кога вежбаме на празен желудник телото ја губи мускулната маса, а не салото.

Некои човекови коси се посилни и од челик. Најцврстата коска во човековото тело е виличната коска.

Додека се во материцата, лушето развиваат 8 илјади нови мозочни ќелии секоја секунда.

Човековото телоза 30 минути дава топлку топлина што може да зоврие половина литар вода.

Скоро 90% од заболувањата се предизвикани од стресот.

Loading...

Четвртина од вкупниот број на коски во човековиот органзиам се наоѓа во стапалата.

Секои 2,5 квадратни сантиметри кожа е дом на околу 32 милиони бактерии. За среќа, поголемито дел од нив не се опасни, туку помагаат на нашето здравје.

Без храна можеме да преживееме и неколку денови, а по 11 дена без сон т.е. спиење следува смрт.

Воздухот кој го искивнуваме може да достигне брзина од 160 километри на час. Сега знаете зошто се става рака на носот кога се кива.

Во човековото тело псотојат 96 илјади километри крвни садови. А, срцето откуцува околу 100 илјади пати на ден.