Интересни факти за нашата планета: Земјата во бројки

Сподели со своите пријатели

Освен што е петта по големина планета во нашиот Сончев систем и трета најдалеку од Сонцето, Земјата крие многу тајни за своите природни убавини, а еве неколку прикажани во бројки.

Loading...

Иако планетата Земја е единственото живеалиште што го имаме, слободно можеме да кажеме дека сѐ уште не знаеме многу за неа, а истражувачите секојдневно излегуваат со нови откритија и податоци.

Иако може да биде непредвидливо, и во позитивна и во негативна смисла, не е полошо да се забавувате и да научите нешто ново преку интересни факти во бројките за планетата Земја.

 

 

ОКЕАНИ

Досега се истражени 5 проценти од океаните

70 проценти од површината на земјата е окупирана од океаните

Loading...

90 проценти од целата вулканска активност се случува во океаните

97 проценти од вкупната вода на земјата е солена

10.916 метри е длабочината на најдлабоката точка на дното на океанот наречена Маријански ров

 

 

ПОПУЛАЦИЈА

2 луѓе умираат секоја секунда на земјата

Денес на земјата живеат 7,5 милијарди луѓе

Loading...

52% од светското население е под 30 години

90 проценти од светското рурално население живее во Африка и Азија

Според некои проценки, до сега живееле 106 милијарди луѓе

200.000 луѓе се раѓаат на земјата секој ден

 

 

ЖИВОТИНСКИ СВЕТ

Откриени фосили од бактерија стари 3,5 милијарди години во Австралија

Loading...

Постојат 4 квадрилиони бактерии на земјата

8,7 милиони видови живи организми постојат на земјата

Областа на најголемиот жив организам на планетата е 9 квадратни километри. Тоа е армиларна габа, која живее под земја

200.000 различни вируси ги населуваат океаните на земјата

 

Loading...

 

УШТЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

11 проценти од површината на земјата се користи за одгледување храна

Земјата е оддалечена 150 милиони километри од Сонцето.

Би биле потребни 90 минути за да се обиколи планетата Земја со вселенски брод

99 проценти од златото лежи во јадрото на Земјата

Loading...

Азија учествува со 30 проценти од светската копнена маса

4,54 милијарди години е возраста на нашата планета

12.742 километри е должината на дијаметарот на земјата

 

Loading...

 

365 дена, 6 часа и 16 минути е должината на една година на земјата

– 87,8 степени Целзиусови е минималната температура измерена на земјата

57,8 степени Целзиусови е максималната температура измерена на земјата

100 тони мали метеорити влегуваат во нашата атмосфера секој ден, главно во форма на честички од прашина

500 вулкани се пронајдени на земјата

Loading...

Вулканот Стромболи веќе 2.000 години е активен речиси секојдневно на западниот брег на јужна Италија, што го прави најактивниот вулкан во светот.

Шведска има 221.800 острови, што ја прави земја со најмногу острови во светот

43 земји во светот сѐ уште имаат кралско семејство

Токио има 37 милиони жители, што е најнаселен град во светот

34.490 квадратни километри е Њујорк, најголемиот град во светот

Loading...