Интересни факти за Индија кои сигурно не ги знаете

Сподели со своите пријатели

Индија или официјално Република Индија е држава во Јужна Азија, а името се должи на стариот персиски назив за реката Инд – Синду.

Loading...

Според површината на својата територија оваа држава е на седмото место во светото (3.287.263км2) со околу 1,2 милијарди жители.

Главниот град на оваа држава, Њу Делхи се наоѓа на подрачјето на самосталната управа на единицата територии на главниот град Делхи, а од поважните индиски градови може да се издвојат: Агру, Багалоре, Ченаи, Дарјелинг, Диспур, Калкута, Порт Баир и Мумбаи.

Во продолжение на текстот можете да дознаете некои интересни факти за оваа азиска држава кои сигурно не сте ги знаеле.

 • Њу Делхи е главниот град во Индија и втор најнаселен град во светот
 • Lotus Temple е главниот грам во индија и еден од најпосетуваните во светот. Овој храм годишно го посетуваат близу 50 милиони луѓе.
 • Во Индија се наоѓа куќа на надморска височина од 5.500 метри
 • Индија никогаш во својата историја не нападнала друга држава
 • До 1896 година, Индија била единствен извор на дијаманти во светот
 • Државата Индија е најголема демократија во светот, седма најголема по територија и една од најстарите цивилизации
 • Индија поседува нуклеарно оружје и е десетта земја во светот по вложувањата во својата одбрана
 • Во Индија живее најголемото семејство на светот, човек кој има 39 жени и 94 деца
 • Индија е федерација која се состои од 28 држави и седум сојузни територии.
 • Индиај е земја со најголем број на пошти во светот.
 • Најголемиот работодавач е индиската железница која има вработено над еден милион луѓе
 • Верувале или не индиската железница е најголема во светот, која има преку 64.000 километри со долги пруги и кои превезуваат дневно и до 14 милиони патници.
 • Во Индија се појавиле четири религии – хиндуизам, будизам, џаинизам и сикизам, со тоа следуваат и 25% од останатите религии во светската популација.
 • Индија е втора или трета земја со најголема муслиманска популација во светот
 • Најглемата филмска индустрија е во Индија. Годишно се произведуваат околу 1.100 филмови, што е повеќе отколку во Нигерија, а двојно повеќе за разлика од САД и десет пати повеќе од Велика Британија.
 • Главните шест јазици во Индија се хинду, бенгалски, телегу, марати, тамил и урду јазикот, а секој од овие јации го зборуаат во просек по 50 милиони луѓе. Во Индија не постои национален јазик, туку официјални се хинду јазикот и англискиот.
 • Индискиот Хинду календар има шест годишни времиња: пролет, лето, монсунски период, зима и препролет.
 • Чајот е омиленио пијалок во Индија која е и најголемиот производител на чај во светот
 • Индија е најголем светски производител и потрошувач на манго. Тоа во Индија е национално овошје.
 • Шахот е измислен во Индија
 • Според Гинисовата книга на рекорди Индија е на трето место според бројот на срушени рекорди секоја година, зад Сад и Велика Британија.
 • Индија е еден од најголемите извозници на компјутерски софтвери
 • Има повеќе од милион Индијци милионери, но затоа 35% од луѓите живеат под границата на сиромаштвото.
 • Кравата е свето животно во Индија. Многу често може да се видат стада крави кои слободно шетаат на улиците, нивниот измет во сушните делови од земјата е важен материјал за ложење.
 • Најголемата школа во светот се наоѓа во Индија и во неа учат 45.000 ученици.
 • Во Индијата растат џиновски палми. Тие можат да израснат и до 22 метри и да имаат по 5 метри долги листови.
 • Таџ Махал е мавзолеј во 17 век кој е во Агра, го соградил индискиот шах Џахан како симбол на голема и вечна љубов кон својата почината сопруга, се наоѓа на листа на УНЕСКО.
 • Официјална валута во Индија смее да се користи само во оваа земја. Изнесување на индиската валута рупија надвор од државата е строго забрането и кривично се одговара за истото.
 • Интересен факт е што индиските жени на себе носат и чуваат дури 11% вкупно злато од вкупното злато во земјата. Тоа е повеќе од националниот трезор на САД, Швајцарија и Германија заедно.
 • Во индија постои човек кој во таа земја трвди дека не јадел апсолутно ништо 70 години. По низа тестови лекарите се уште немаат објаснување за тој феномен.
 • Индиските полицајци се финансиски мотивирано од страна на државата за да носат бркови
 • Повеќе од полоина од населението во своите домови нема лавабо, додека бројот на мобилните телефони го надминува бројот на WC школките.
 • Во Индија постојат некои чудни професии како што е улично чистење на уши
 • Индиската „ Go Air “ авиокомпанија вработува само женски пилоти, затоа што компанијата пресметала дека поради нивната помала тежина тоа има донаса заштеда од половина милион долари годишно.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.