Инстаграм: „Нови алатки во борбата против говорот на омраза“

Сподели со своите пријатели

Инстаграм објави нова алатка што ќе им овозможи на корисниците автоматски да ги филтрираат барањата за инстант пораки кои содржат навредливи зборови, фрази и емоции.

Loading...

Алатката е наменета за познати личности и јавни личности кои добиваат голем број несакани, штетни директни пораки, а ажурирањето се надоврзува на работата на Инстаграм за борба против говорот на омраза на платформата.

 

 

Филтерот „message request“ може да се вклучи или исклучи во новиот дел од апликацијата наречен „скриени зборови“. Корисниците исто така можат да ја прилагодат сопствената листа врз основа на она што не сакаат да го гледаат. Кога е овозможено, навредливите пораки ќе бидат преместени во посебен директориум. Директните пораки во оваа папка се скриени, дозволувајќи им на корисниците да прегледуваат пораки без да мора да ги читаат. Доколку корисникот одлучи да ја внесе пораката, може да ја прочита, избрише или пријави.

Покрај тоа соопштение, Инстаграм исто така објави дека воведува алатка што им овозможува на луѓето превентивно да блокираат нови сметки од страна на вознемирувачите. Сега, кога корисникот блокира некого во апликацијата, тој ќе има можност да ги блокира сите нови сметки што ги отвора таа личност. Компанијата одби да прецизира како тоа го прави, велејќи само дека користи „разни сигнали“ за откривање нови сметки на истите тие корисници.

 

Loading...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *