Инстаграм не ја отстранува веднаш вознемирувачката содржина, а ова се причините

Сподели со своите пријатели

Инстаграм, како и другите социјални мрежи, во својата политика за користење наведува дека активно работи на брзо отстранување на содржината што ги прекршува упатствата на оваа платформа.

Loading...

Сепак, понекогаш тоа отстранување содржина не е доволно брзо.

На платформата на Инстаграм се појави многу вознемирувачка содржина на која еден маж објави видео во кое им кажува на гледачите дека во живо ќе гледаат убиство.

Гледањето на ова видео не се препорачува поради исклучително вознемирувачка содржина.

И покрај бројните извештаи на корисниците и барањата за отстранување на содржината, застрашувачкото видео е достапно на Инстаграм долго време.

Се разбира, ова не е прв пат Инстаграм и другите платформи да се соочат со ваков проблем.

Во својата политика на користење, Инстаграм истакнува дека активно работи на брзо отстранување на содржините што ги прекршуваат упатствата на оваа платформа.

Кога станува збор за отстранување на вознемирувачка содржина, често се случува таа да остане на оваа услуга многу долго.

Loading...

Платформата се стреми да отстрани вознемирувачка содржина, како што се насилство, говор на омраза или експлицитен материјал, но времето потребно за отстранување може да варира од следниве причини:

Број на пријави – содржината за која се примени повеќе апликации се обработува побрзо;

Приоритет – Почесто им се дава приоритет на публикациите кои претставуваат непосредна опасност;

Човечка анализа – Некои објави треба да бидат прегледани од луѓе, рачно, и покрај тоа што платформата користи автоматско откривање на вознемирувачка содржина;

Нејаснотии – дополнителното време за анализа може да предизвика одредени нејаснотии за одредена содржина.

Кога нема дополнителни елементи кои предизвикуваат нејаснотии и под идеални околности, Instagram може да отстрани вознемирувачка содржина во рок од неколку часа до еден ден.

Кога тоа не е случај, се случува да бидат потребни денови, недели или месеци за да се отстрани таквата содржина, особено ако има голема количина на содржина што треба да се анализира.